Film

FLM: 8 1/2 - Fellinis metamidtlivskrise

Den desillusjonerte stjerneregissøren Guido Anselmi legges inn på nervesanatorium etter et mindre sammenbrudd. Han er på jakt etter fred og ro, men utsettes for det komplette kaos.

8½. Regi: Federico Fellini, Italia/Frankrike, 1963. Manus: Federico Fellini og Ennio Flaiano. Foto: Gianni Di Venanzo. Musikk: Gianni Di Venanzo. Medv: Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Anouk Aimée, Sandra Milo, Rossella Falk m.fl. Italiensk, engelsk, fransk og tysk tale, norske undertekster. 35mm, s/hv, 2 t 18 min.


Den desillusjonerte stjerneregissøren Guido Anselmi legges inn på nervesanatorium etter et mindre sammenbrudd. Han er på jakt etter fred og ro, men utsettes for det komplette kaos – ikke bare fra omgivelsene, men også fra sitt eget slitne sinn. Guido er i ferd med å lage en film, men ettersom skrider frem blir det mer og mer uklart hva som er regissørens minner, håp og drømmer, og hva som faktisk finner sted. Han drømmer om sin strenge mor, som skifter ham og blir til en prostituert fra hans barndom, som igjen blir til hans kone – før han ender opp i et harem hvor alle kvinnene fra fortiden hans dukker opp. Guidos sammenbrudd står i stadig skarpere relieff etter hvert som han beskriver tingene han vil oppnå: Filmen han vil lage skal inneholde alt fra en meditasjon over den katolske bevissthet til et besøk fra det ytre rom, samtidig som ingen av de involverte får se noe manus. 

er den ultimate metafilmen, og skildrer Fellinis egne kvaler i forsøkene på å lage den perfekte film. Underveis krydres plotutviklingen av Guidos samtaler med en av produsentene om filmmediets potensial som instrument for filosofisk erkjennelse, samtaler som stadig refererer til filmen Guido vil lage – eller til den filmen vi ser?

tok 10. plassen i BFIs kåring over tidenes beste filmer.

red./olep

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning

NB: GRUNNET OMBYGGING PÅ USF HAR CINEMATEKET MIDLERTIDIG INNGANG FRA DØR C. SE SKILTING.

NB: AV SAMME GRUNN KAN VI DESSVERRE IKKE TILBY ADGANG FOR RULLESTOLBRUKERE. DETTE ER EN MIDLERTIDIG ORDNING OG ETTER NYÅPNINGEN AV USF 6. MARS VIL DET VÆRE TERSKELFRI ADGANG TIL ALLE VÅRE LOKALER.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.