Film

FILM: 2001 - EN ROMODYSSEE, Stanley Kubrick 1968

Livet, døden og alt. En av de mest innflytelsesrike filmene de siste 44 årene - den filmatiske parallellen til rockens "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band".

2001: A Space Odyssey. Regi: Stanley Kubrick, Storbritannia/USA, 1968. Manus: Stanley Kubrick og Arthur C. Clarke, etter en roman av Arthur C. Clarke. Foto: Geoffrey Unsworth og John Alcott. Musikk: Richard Strauss, Johann Strauss, Aram Khachaturian m.fl. Medv: Keir Dullea, Garry Lockwood, William Sylvester, Douglas Rain m.fl. 35 mm, farger, 2 t 21 min.

2001 - en romodyssé
2001 - en romodyssé er en av de mest innflytelsesrike filmene de siste 44 årene - den filmatiske parallellen til rockens "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" (1967). John Lennon sa for øvrig om filmen da den ble lansert at den burde vises kontinuerlig i et tempel 24 timer i døgnet. For noen er den altså en kultfilm av religiøse dimensjoner, for noen er den verdens beste science fiction-film, og for noen er den Stanley Kubricks kronverk. Uansett hva man måtte mene om 2001 – en romodyssé er én ting sikkert: Man har ikke opplevd filmen før man har sett og hørt den i en kinosal.

2001 - en romodyssé, som Kubrick kryptisk nok har kalt en mytologisk dokumentar, er en episk film i fire deler. Tolkningene av filmen har vært uendelig mange. I større grad enn i noen av hans andre filmer, overlater Kubrick her svært mye til publikum. Med mangel på mer tradisjonell narrasjon, og en løs episodisk fortellestruktur der forklaringer er sparsomme, tvinges seeren til å ta inn over seg filmen som helhet og ikke henge seg opp i et handlingsforløp eller eksplisitt sluttpoeng. Kubrick selv trår støttende til for de av oss som får problemer: ”The feel of the experience is the important thing, not the ability to verbalize it. I tried to create a visual experience which directly penetrates the subconscious content of the material.” Spørsmålene om menneskehetens tilblivelse og essens, som Kubrick ønsker å la publikums underbevissthet stri med, er da også av en slik størrelse at det ville vært ekstremt arrogant å komme med noe annet enn bare små hint av svar.

2001 - en romodyssé tok sjetteplassen i BFIs kåring over tidenes beste filmer.

sw/red

Billetter
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Medlemsskap kr 100

Billetter selges ved inngangen like før visning.

NB: GRUNNET OMBYGGING PÅ USF HAR CINEMATEKET MIDLERTIDIG INNGANG FRA DØR C. SE SKILTING.

NB: AV SAMME GRUNN KAN VI DESSVERRE IKKE TILBY ADGANG FOR RULLESTOLBRUKERE. DETTE ER EN MIDLERTIDIG ORDNING OG ETTER NYÅPNINGEN AV USF 6. MARS VIL DET VÆRE TERSKELFRI ADGANG TIL ALLE VÅRE LOKALER.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.