Utstilling

Borealisfestival: Notations Project

Deltakere fra ulike felt samarbeider om å utvikle musikkpartiturer i nye former: Stein Urheim, Øyvind Hegg-Lunde, Esc dansekompani, David Stackenäs, koreograf Elisabeth Guino-o og scenograf Maria Øy Lojo.

UTSTILLINGSÅPNING ONSDAG 6. MARS KL. 15:00.

Utstillingens åpningstider: 7, 8, 9, og 10 mars kl. 12:00 - 22:00.

NOTATIONS PROJECT
Borealis’ 2013 Notations prosjekt er inspirert av Theresa Sauers bok fra 2008; Notations 21 – en fantastisk samling med banebrytende klassikere og nylig skapte grafiske partiturer.
Inspirert av John Cages Notations-utgivelse fra 1969, utforsker Notations 21 utvidet musikalsk notasjon som spenner fra nye tilnærmingsmåter til konvensjonell notelinjenotasjon til partiturer som benytter skriftlige og  verbale instruksjoner, farger, fotografi, kollasjer og andre former for visuelt uttrykk.
Med dette i bakhodet, presenterer Borealis sitt 2013 Notations Project, hvor personer fra ulike disipliner samles for å samarbeide om å skape og fremføre nye musikkpartiturer som vil bli fremført og utstilt gjennom festivalen.

Sammen vil de utforske (med festivaltemaet the end i bakhodet) hvilke muligheter musikalsk notasjon har for å uttrykke forestilt lyd, spesifisere performative handlinger, utforske akustisk rom og til å utvide forholdet mellom komponist, utøver og publikum.

POLITICAL ACT (ANDREA SPREAFICO)
Ny Musikk Bergen har invitert fire egenartede musikere til å fortolke det samme kunstverket/partituret av den italienske bergensbaserte kunstneren Andrea Spreafico på deres egen måte – et kunstverk inspirert av Borealistemaet the end.

Ny Musikk har utfordret både kunstneren og musikeren: hvilke former kan grafisk notasjon anta, og hvordan vil improviserende musikere intuitivt fortolke et ukonvensjonelt partitur? Improviserende musikere må ofte forholde seg til det samme spørsmålet: hvordan kan man hele tiden fortsette å overraske og utfordre seg selv? I dette eksperimentet vil musikerne bli presentert for et kunstverk de vil være nødt til å fortolke musikalsk, med svært liten forberedelsestid.
Vil dette drive dem inn i ukjent terreng, eller få dem til å holde fast ved sine hjertebarn ende hardere? Hvilke spontane soniske utspill vil oppstå fra de visuelle innspillene?

Andrea Spreafico (f. 1976) har en doktorgrad i filosofi fra Universitetet i Bologna (2006) og et diplom fra Academy of Fine Arts i Nuremberg i Art and Public Space (2008). Spreafico er en frilanskunstner og skribent basert i Bergen. Hans nyeste verk fokuserer på de materielle vilkårene for representasjon, spesielt i sitt forhold til døden. Spreafico har siden 2011 vært lærer på Bergen Arkitekthøgskole.

9. MARS KL: 14:00 - 15:00: NOTATIONS PROJECT PERFORMANCE
David Stackenäs
David Stackenäs har blomstret på den svenske improviserte musikk- og jazzscenen siden 1998. Med sin akustiske tilnærming og sin perkussive energi er Stackenäs tydelig en av de mest kreative og originale gitaristene i Sverige. Han opptrer og spiller inn med ensemblene Seval, Animes og Dim, og i duoer med blåserne Martin Küchen og Mats Gustafsson. Han har turnert med Mats Gustafssons Nu-Ensemble og medlemmer av Sonic Youth, Loren Mazzacane Connors og Jim o’Rourke.

Stein Urheim & Øyvind Hegg-Lunde + dansere fra Esc Youth Dance Company
Stein Urheim (f. 1979) har vært utøvende musiker på gitar og andre instrumenter siden midten av 90-tallet. Han har opprinnelig bakgrunn fra musikk i grenselandet folk, blues, jazz og rock, og han er sentral i grupper som Steady Steele og Tom Sawyer & the Huckleberry Finns.
Urheim studerte ved jazzlinjen på Griegakademiet og han har skrevet musikk for både egne utgivelser og utgivelser i samarbeid med andre. Dette er urheims debut som komponist for dans.

Øyvind Hegg-Lunde har utdanning fra Griegakademiet i Bergen og Musikkhøgskulen i Gøteborg som trommeslager og er aktiv som omponist og arrangør i en rekke band. Han har i tillegg gjort flere enkeltprosjekter og har siden 2006 turnért over hele verden. Diskografien strekker seg sålangt til 12 plater.
Han har spilt med the Megaphonic Thrift på en rekke turnéer, senest på deres Europaturné. Han er også initativtaker av konsertserien Sessions ved Bergen Kunsthall, Landmark, med formål å forene ulike kunstneriske miljø i Bergen.

Esc ungdomskompani for samtidsdans er et dansekompani med unge talentfulle dansere fra Hordaland fylke. Hvert år blir det rekruttert ca. 12 dansere i alderen 14-19 år gjennom en opptaksprøve. Kompaniet skal gi unge talenter et springbrett til fremtidig karriere som samtidsdansere.
Esc er koreografert av Elisabeth Guino-o / scenografi av Maria Øy Lojo.

Gratis adgang.Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.