TI TIMER MED SPILLING, FOREDRAG, FILM OG PREMIERER
Cinemateket er en institusjon som befatter seg med levende bilder. Først og fremst dreier det seg om film - det var jo som kjent dette som var årsaken til at det første cinemateket i sin tid ble opprettet, - men tidvis utvider man perspektivet til også å omfatte videokunst og TV. Og det samme er praksis på de aller fleste cinemateker rundt om i verden.
Det finnes dog én type levende bilder som så å si aldri blir gjenstand for cinematekenes oppmerksomhet - en type levende bilder som i løpet av de siste tiårene har vokst seg til å bli det eneste mediet som kan måle seg med film og fjernsyn når det gjelder utbredelse, popularitet og innovasjon. Vi snakker selvfølgelig om spill. Dataspill, TV-spill, videospill - kall det hva du vil. Det handler uansett om det samme: Mer eller mindre avansert grafikk på en skjerm som brukeren styrer med et tastatur, en spillkontroll eller en annen sinnrikt uttenkt innretning.
Siden "Pong"» populariserte fenomenet tidlig på 70-tallet har spillteknologien gjennomgått en rivende utvikling. På snaue førti år har spillene gått fra å være abstrakte og simplistiske representasjoner av banale aktiviteter til å bli komplekse og uoversiktelige virtuelle verdener som engasjerer et internasjonalt nettverk av et ukjent antall millioner spillere verden over. Når Cinemateket nå tar tak i spillhistorien begynner vi derfor med både den spede begynnelsen og den siste utviklingen.
21. mai setter vi derfor av en hel lørdag til foredrag, diskusjoner, demonstrasjoner, konserter og - selvfølgelig - spilling av og om spill. Tormod Husebø fra studentradioens spillprogram Hardcore holder foredrag om spillkonsollenes utvikling; kinomaskinist og Put Your Hands Up For Neo-Tokyo-grunnlegger Njål Paulsberg holder et konsertforedrag om Commodore 64-musikk, og spillforsker Kristine Jørgensen kommer fra universitetet for å snakke om hvordan film og spill er i ferd med å smelte sammen, med utgangspunkt i det etterlengtede "L.A. Noire". For å sette en ekstra ramme rundt arrangementet, viser vi to publikumsfavoritter som begge tar for seg spillenes tidlige fase: Steven Lisbergers Tron og Seth Gordons The King of Kong.
Dessuten blir det anledning til å teste ut spillkonsoller fra 80- og 90-tallet på 4K-projektoren! Her er det bare å ta med sine gamle spill og konsoller og møte opp. Vi gleder oss til å la publikum ta kontroll over det som skjer på lerretet.
Endelig program, samt tidspunkter kunngjøres på Cinematekets nettsider, i medlemsmail og på eget reklamemateriell i god tid før arrangementet.
red.