Katyn-massakren, der mer enn 14.000 polske krigsfanger, blant andre svært mange polske intellektuelle og militære offiserer, ble myrdet av Stalins hemmelige politi, har lenge vært et bittert traume i Polens nyere historie. I kommunisttiden var sannheten om mordene effektivt undertrykket ved at Nazi-Tyskland ble gjort ansvarlig. I denne filmen har Wajda ønsket å belyse begge deler, både hva selve massakren kom til å bety i den sovjetiske undertrykkelsen av Polen etter krigen, og hvordan løgnene om det som hadde skjedd preget en generasjon kvinner og barn, som aldri fikk vite hva som virkelig hadde skjedd med deres brødre, menn og fedre.
For Andrzej Wajda er dette også en personlig fortelling om faren hans - som var en av de som ble drept ved Katyn - og moren som aldri fikk visshet om sannheten om hendelsen. Femti år etter at han ble et verdensnavn som regissør med Aske og diamanter i 1958, fikk Wajda endelig muligheten til å fortelle denne historien.
Filmen er konsentrert rundt et knippe familier som ble
rammet av massakren og løgnene som fulgte. Dette er den første
beretning på film som i dramatisk form forteller om propagandaløgnene,
og tegner et bilde over hva som virkelig fant sted i skogen utenfor
Katyn disse grufulle sommerdagene i 1940.
Erlend Jonassen/NDC/red.
Katyn.
Regi: Andrzej Wajda, Polen , 2007.
Manus: Przemyslaw Nowakowski, Wladyslaw Pasikowski og Andrzej Wajda, etter en bok av Andrzej Mularczyk.
Foto: Pawel Edelman.
Musikk: Krzysztof Penderecki.
Medv: Maja Ostaszewska, Artur Zmijewski, Andrzej Chyra, Danuta Stenka, Jan Englert, Magdalena Cielecka, Pawel Malaszynski m.fl.
Polsk tale, engelske undertekster. DCP, farger,
2 t 1 min.