Teater

PARWANAS KVELD - EN KJÆRLIGHETSHISTORIE I RELIGIONENS OG KULTURENS TVANGSTRØYE

Dette teaterstykket problematiserer tvangsgifte og æresdrap i innvandrerkulturer i vestlige land. Det har også fokus på den generelle konflikten mellom østlig og vestlig kultur på en del områder. Stykket presenteres av Vestlandske Teatersenter.

Handlingen forteller om en ung jente som setter seg opp mot den Islamske kulturen og velger å flykte fra religionens klør. Parwana rømmer med sin kjæreste Farydun til et sted hvor kjærligheten står i fokus. Men i en kultur hvor familiens ære står høyere enn en jentes liv, blir kanskje prisen for høy å betale?

Sammen med regissør Sadik Aziz Bawan, ønsker Vestlandske Teatersenter å diskutere problemer i forhold til de normer og regler som gjelder i det norske samfunnet kontra det muslimske. Er det slik at innvandrere og flyktninger som har slått seg ned i et demokratisk europeisk land, fortsetter å tenke på samme måte som de er vant med i sin kultur? Koranen forbyr muslimer å ha ikke-muslimer som venner, og forbyr muslimske kvinner til å gifte seg med ikke muslimske menn. Hvis norske muslimer velger og følger Koranen, hvordan vil da en integrering i det norske samfunn være mulig?

SADIK AZIZ BAVAN - er opprinnelig fra Irak og har sin kunstneriske utdannelse fra Kurdistan. Han har siden 2001 hatt sitt virke i Norge både som forfatter, regissør og kunstnerisk leder på en rekke produksjoner. Hans intensjoner med sitt kunstneriske arbeid i Norge er å jobbe med flerkulturelt teater med skuespillere fra ulike nasjonaliteter, der målet er å skape en møteplass mellom innvandrere og nordmenn, sette søkelys på saker som vedrører de alle og igjennom det bidra til dialog og interaksjon mellom de forskjellige gruppene. I Parwanas kveld, som er basert på en roman ved samme navn skrevet av den kvinnelige forfatteren og demokratiforkjemper innen Islam; Bactyar Ali, er det både profesjonelle aktører og norske og kurdiske ungdommer med.

VESTLANDSKE TEATERSENTER - har i flere år jobbet med vanskelige tema og hatt et tett samarbeid med organisasjoner som Redd Barna, FN-sambandet, Røde Kors og Plan Norge. Vi ser at det er et behov for en arena der vanskelige tema blir brakt opp og diskutert, og mener at scenen kan være et egnet sted for å belyse kulturelle forskjeller og hindringer. Teater bidrar til økt forståelse og innsikt og kan belyse en tematikk på en helt unik måte. Sammen er vi sterke, og kun med dialog er det mulig å gjøre endringer i samfunnet og bygge broer mellom ulike kulturer og nasjonaliteter.

manus/regi SADIK AZIZ BAWAN
produsent VESTLANDSKE TEATERSENTER
musikk/lyddesign GARD FROSTAD KNUTSTAD
scenografi JAN HOLDEN
oversetter BAKHTYAR ALI
illustratør TOR MARTIN BØE
fotograf MONA LYGRE

Khandana DAGNY BACKER JOHANSEN
Parwana ARNHILD BINDE
Bror/Klpa RASMUS H. BRINGSLID
Far STEINAR THORSEN
tante KRISTIN SALTKJELVIK
Farydun SIGURD M. H. PEDERSEN
Govand TORVALD S. THERKILDSEN
Kani ALBERTINE STAVLAND
Siamand MIKKEL K. SOLVIK
Avin TANITA GULDBRANDSEN
Medya GISKE GJERNES
Aziz BEHROUZ KARIM
Shala NINI BERGE
Raza/gutt i stige ERLEND KLETTE

Stykket har premiere 7. september på Studio USF. Spilles også 11. september. Begge dager kl. 19.
Billetter kr. 70 selges ved inngangen. Kan også bestilles hos Vestlandske Teatersenter på tlf. 55 90 47 30 / info@teatersenter.no

8-9-10 september spilles det skoleforestillinger kl. 10 og 12. Disse er gratis. Bestill plass på tlf. 55 90 47 30 / info@teatersenter.no


 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.