Film

Film: BROEN OVER KWAI, regi David Lean 1957

The bridge over the river Kwai. Regi: David Lean, England, 1957. Manus: Pierre Boulle, etter sin egen roman. Foto: Jack Hildyard. Musikk: Malcolm Arnold. Medv: William Holden, Alev Guinness, Jack Hawkins, Sessue Hayakawa m.fl.. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 41 min. Broen over Kwai Historien utspiller seg blant britiske krigsfanger i en japansk fengselsleir under andre verdenskrig. Leiren er plassert inne i Burmas jungel, og her styrer oberst Saito sine krigsfanger med jernhånd. Han har fått i oppgave å organisere byggingen av en sentral jernbanelinje over Kwai-elven med fangene som arbeidskraft. Dette viser seg å være vanskeligere enn beregnet, ettersom de militære fangenes oberst, Nicholson, nekter å samarbeide. Til slutt inngås et kompromiss, og de britiske fangene legger all sin ære i å få fiendens bro ferdig bygget. Regissør Lean har her klart å skape et mesterverk med sin psykologiske fremstilling av krigen. Han setter psykologisk drama sammen med action, og sammensettingen fungerer perfekt: dette er en film fylt av svart humor, rå språkføring og kynisk vold, men likevel med budskapet om krigens meningsløshet i sentrum. Lean leder seeren gjennom to kryssende historier, og fremhever bemerkelsesverdige karakterdetaljer gjennom solide skuespillerprestasjoner. Filmen er spilt inn på Sri Lanka, og historien forsterkes av de mange flotte bildene fra jungelen og fjellene rundt. red./olep
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.