Film

Film: UNDER JORDEN, regi Emir Kusturica 1995

Underground. Regi: Emir Kusturica, Frankrike/Tyskland/Ungarn, 1995. Manus: Dusan Kovacevic og Emir Kusturica, etter Kovacevics roman. Foto: Vilko Filac. Musikk: Goran Bregovic. Medv: Miki Manojlovic, Lazar Ristovski, Mirjana Jokovic, Slavko Stimac, Mirjana Karanovic m.fl. Serbo-kroatisk, tysk og fransk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 50 min. Under jorden er Emir Kusturicas Gullpalme-vinner, og kan lett kalles hans personlige elegi over Jugoslavias oppløsning. Til forskjell fra hans sosialpoetiske skildringer som Pappa er på forretningsreise (1985) og Sigøynernes tid (1989), er Under jorden en til tider grotesk og surrealistisk komedie, og samtidig en rystende menneskelig tragedie der Kusturica tar et kraftig oppgjør med kommunismen under Tito. Den renner over av rå energi og kreativitet, men er samtidig en poetisk film som rent stilistisk har klare referanser til Fellini og Tarkovskijs filmer, og ikke minst Kusturicas yndlingsfilm, Jean Vigos L’Atalante (1934). Med glimrende skuespillerprestasjoner, mesterlig fotografi og Goran Bregovics ville sigøyner-musikk, tar Under jorden tilskueren med på en episk reise i en annerledes filmverden. Handlingen går over femti år og tre kriger. Historien begynner i 1941. Kompisene Marko og Svarte slår seg opp under andre verdenskrig gjennom våpensmugling. De er begge ute etter samme kvinne, den vakre skuespilleren Natalija. Rivaliseringen fører til bedrageri, løgner og svik, og det hele utvikles til en allegori over en verden av politisk korrupsjon og utnyttelse av et uvitende folk. olep/red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.