Film

Film: Knut Formos siste jakt, regi Jan Erik Düring, Norge 1973

Knut Formos siste jakt. Regi: Jan Erik Düring, Norge, 1973. Manus: Erik Løchen. Foto: Knut Gløersen. Musikk: Oddrun Rudi. Medv: Knut Husebø, Anne Marie Ottersen, Katja Medbøe, Espen Skjønberg og Ola Isene. Norsk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 40 min. Knut Formos siste jakt Norge, en gang på 1820-tallet: Knut Formo, en ung mann på 22, gir seg fjellet i vold for å skyte en stor, hvit reinsbukk. Vi følger ham gjennom en fem døgns lang jakt, vi opplever med ham den sitrende spenningen i det geværet peker mot bukken og fingeren krøker seg om avtrekkeren, og vi opplever skuffelsen når bukken springer uskadd av sted etter skuddet. Vi opplever Knuts gradvise utmattelse og forstår hans sammenblanding av drøm og virkelighet etter hvert som kreftene ebber ut. Vi lever oss inn i den fantasiverdenen som er en naturlig del av tilværelsen for mennesker som lever nært knyttet til en mektig natur. Uhellet forfølger Knut Formo. Bukken er aldri langt unna, men han får ikke ram på den. Knut Formos siste jakt er i stor grad Erik Løchens film, men likevel ikke helt hva den kunne ha vært. Sykdom tvang Løchen til å avbryte prosjektet, og Jan Erik Düring tok over regien på tre dagers varsel. Düring var ikke helt på bølgelengde med Løchen hva gjaldt estetiske idealer, og en del av Løchens noe radikale manusinstruksjoner ble trimmet bort i prosessen. Likevel, filmen inneholder besnærende grep som tidsblanding, identitetssplitting, uvanlige perspektivforskyvninger og ikke minst en forteller som har vært død i 150 år. På mer enn én måte peker Knut Formos siste jakt tilbake på Jakten, og basert på et sagn er den på et vis norsk folkekultur i modernistisk innpakning. sw/red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.