Film

Film: Støv på hjernen, regi Øyvind Vennerød, Norge 1959

Støv på hjernen. Regi: Øyvind Vennerød, Norge, 1959. Manus: Øyvind Vennerød og Jørn Ording, etter Eva Ramms roman. Foto: Ragnar Sørensen. Musikk: Maj Sønstevold. Medv: Inger Marie Andersen, Odd Borg, Kari Diesen, Wenche Foss m.fl. Norsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 1 t 35 min. Støv på hjernen Vi befinner oss på slutten av 1950-tallet, midt i husmoryrkets og ekteskapsinstitusjonens gylne tidsalder. Husmoren Randi har sammen med sin mann flyttet inn i en nyetablert drabantby som befolkes av en mengde pliktoppfyllende og salmiakktørstige husmødre. Den sosiale kontrollen er steinhard, og nåde den som glemmer vaskedagen sin. Imidlertid opplever ektemennene at det kan bli for mye av det gode. De føler seg nærmest vasket ut av huset og inn i armene på forståelsesfulle vamper (eller enslige kontordamer). For å redde ekteskapet danner de forsmådde hustruer en forening – Radikale husmødres forening – som er tenkt som et alternativ til det stedlige husmorlag. Støv på hjernen er en filmatisering av Eva Ramms bok med samme navn. Både boka og filmen var formidable suksesser da de kom. Riktignok skal husmorforbundet har reagert på det de opplevde som latterliggjøring av husmorarbeidet. Heller ikke feministene var helt fornøyde; hvis man først skulle sette fingeren på kvinnens posisjon i samfunnet kunne man vel funnet en annen løsning for kvinnen enn at hun skaffet seg en svart neglisjé. Tromsø filmklubb
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.