Film

Film: Amadeus, regi Milos Forman, USA 1984

Amadeus - director's cut. Regi: Milos Forman, USA, 1984. Manus: Peter Schaffer. Foto: Miroslav Ondricek. Musikk: Wolfgang Amadeus Mozart. Medv: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridige, Simon Callow, Roy Dotrice, Jeffrey Jones m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 53 min. Amadeus I skumringen av en vinterdag i Wien, 1823, høres det rop og rabalder fra den aldrende komponisten Antonio Salieris værelse. Etter å ha proklamert at han var årsaken til Mozarts død, forsøker han å ta sitt eget liv, men blir reddet av sine trofaste tjenere. Salieri blir bragt til et sinnsykehus og en ung prest blir tilkalt for å ta i mot hans bekjennelser. Via Salieris historie blir vi kjent med den barnslige, udannede Mozart og hans fortryllende musikk. Vi går tilbake til året 1781 hvor hoffkomponisten Salieri blir gal av misunnelse etter et møte med Mozart, og oppdaget guttens gudommelige musikalske geni som han selv skulle ønske han var i besittelse av. Etter at Mozart gjentatte ganger håner Salieri og hans musikk, bygger sjaulsien og hevngjerrigheten en slu plan for Mozarts undergang. F. Murray Abraham brillierer i rollen som Salieri, og kombinasjonen Abraham, pompøse kostymer og trollbindende musikk danner til sammen filmøyeblikk man sent vil glemme. Milos Formans filmatisering av Peter Schaffers skuespill, løst basert på Mozarts liv, er et glitrende mesterverk som vant åtte Oscar i 1984, blant annet for beste regissør, beste mannlige skuespiller og beste film. Alt er spilt inn på location i Praha, Formans ungdomsby. Med sin velbevarte og genuine arkitektur skaper en av Europas vakreste byer den perfekte ramme for denne levende hyllest til Mozarts udødelige musikk. Anette Sannes Knutsen
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.