Film

Film: I fjor i Marienbad, regi Alain Resnais, Frankrike 1961

L'année dernière à Marienbad. Regi: Alain Resnais, Frankrike, 1961. Manus: Alain Robbe-Grillet. Foto: Sacha Vierny. Musikk: Francis Seyrig. Medv: Delphine Seyrig, Sacha Pitoëff, Giorgio Albertazzi m.fl. Fransk tale, norske undertekster. 35mm, s/hv, 1 t 34 min. I fjor i Marienbad I I fjor i Marienbad er historien som fortelles uten enhver form for kronologi. Det skjer en sammensmelting av fortid og nåtid. Filmen får et sirkulært preg; det ene bildet avløser det andre, uten noen klar begynnelse eller slutt. Resnais har selv sagt: "Kanskje begynner alt igjen med det siste bildet". Samtidig med tidssammensmeltingen finner det sted en sammensmelting og veksling mellom det vi tror har skjedd, og det vi tror foregår i personenes indre. Noen av bildene skal antakelig skildre tanker eller fantasier hos personene, det skilles aldri helt klart mellom dette og filmens virkelighet. Kanskje foregår hele handlingen i kvinnens bevisshet? Gradvis, gjennom brokker av konversasjon og enkelttagninger av merkelig poserende enslige personer eller grupper, etablerer filmen sin verden; en verden som mest minner om en drøm eller en stilisert virkelighet. Hvilke forhold er det mellom personene? Hvem snakker sant? Hva har egentlig hendt? Hver gang vi tror vi har funnet nøkkelen til gåten, presenterer filmen et nytt aspekt. Den drømmeaktige og gåtefulle stemningen som kjennetegner I fjor i Marienbad skapes blant annet gjennom manusforfatter Alain Robbe-Grillets rytmiske og poetiske dialog og monolog, der han benytter seg av gjentagelser, omskrivninger og resitasjon. Dette grepet er også karakteristisk for "nyroman"-bevegelsen som han tilhører. olep/red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.