Film

Film: TOLV EDSVORNE MENN - Sidney Lumet 1957

Twelve Angry Men. Regi: Sidney Lumet, USA, 1957. Manus: Reginald Rose. Foto: Boris Kaufman. Musikk: Kenyon Hopkins. Medv: Henry Fonda, Lee J. Cobb, E.G. Marshall, Ed Begley, Martin Balsam m.fl. Engelsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 1 t 35 min. Tolv edsvorne menn Tolv edsvorne menn starter idet dommerens rettsbelæring er over og juryen trekker seg tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet. Det virker som en soleklar sak for juryen: En ung gutt fra slummen har drept sin far med kniv. Bevisene aktoratet har lagt frem er entydige i sin tale: Gutten er skyldig i en forferdelig ugjerning og bør straffes deretter. Det skulle bare være en formalitet å sende gutten til den elektriske stolen, men til elleve av juryens medlemmers forbauselse er det én person som mener det er rom for tvil. Henry Fonda er mannen som vil se litt nærmere på bevisene før de avgjør den unge guttens skjebne. Tolv edsvorne menn er en eneste lang stigende dramaturgisk kurve som dirrer av spenning. Temperaturen er høy blant de tolv mennene som ikke får lov til å forlate rommet før de har bestemt seg. Fornærmelser og beskyldninger sitter løst idet de dissekerer saken. Karakterene blottlegger seg og stiller seg lagelig til for utstudert munnhuggeri. Slik en av de fordomsfulle eldre herrene gjør da han forsøker å overbevise de andre om at ungdommer fra gettoen er fødte drapsmenn: "He don’t even speak good English!", hvorpå den lavmælte europeiske innvandreren irettesetter grammatikken på gebrokkent: "He doesn’t even speak good English". Reginald Roses manuskript, som egentlig var skrevet for fjernsynsteater, er spekket med slike subtile trefninger. Regissør Sidney Lumet følger opp med intense nærbilder og dramatisk komposisjon, og hever stykket til å bli et av filmhistoriens beste rettssalsdramer. red./sw
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.