Film

Film: TARVELIGE, HESLIGE OG VEMMELIGE - Ettore Scola 1976

Brutti, sporchi e cattivi. Regi: Ettore Scola, Italia, 1976. Manus: Ettore Scola, Ruggero Maccari og Sergio Citti. Foto: Dario di Palma. Musikk: Armando Trovajoli. Medv: Nino Manfredi, Linda Moretti, Maria Luisa Santella, Maria Bosco m.fl. Italiensk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 55 min. Tarvelige, heslige og vemmelige I et skur på en høyde over Roma bor en familie bestående av minst tjue medlemmer. Her lever fire generasjoner i ett rom. Familiens overhode, Giacinto, er en skruppelløs tyrann, blottet for samvittighet og sosial intelligens. Hans daglige gjøremål består stort sett i å hundse den lite tiltalende hustruen, krangle med den invalide og senile moren, samt oppdra det yrende avkommet med rent fysiske avstraffelsesmetoder - noe som blant annet involverer haglgevær. Giacinto makter lenge å opprettholde sitt tyranniske grep om familien, men da han begår den hjerteløse handlingen å entre ektesengen med et nyervervet, dvaskt konesubstitutt, går han over streken: Familien går sammen om å hevne morens krenkede ære. I Italia er det laget mange filmer om kårene til de såkalte "sotto-proletariato" – slumbefolkningen som ikke engang har en jobb hvor de kan bli utbyttet. Neorealismen og senere Pasolini skildret denne tilværelsen, men gled gjerne over i romantisering. Ettore Scola kritiserte denne glorifiseringen: "Slummen er en kultur som alle andre, der folk må utvikle sine ferdigheter for å overleve. I den borgerlige kulturen har den fattige alltid blitt fremstilt som et godt og positivt menneske og dermed blitt de religiøse så vel som marxistenes hellige ku. Men om de undertrykte er bedre enn undertrykkerne, blir det jo nesten et gode å være undertrykt." Slik er det ikke, mener Scola: "De utstøtte som lever i samfunnets utkant under verst mulige forhold blir naturligvis verre enn alle andre mennesker." Ettore Scola er en av Italias mest produktive og respekterte regissører. Da han på 1950-tallet ble involvert i filmbransjen var det først og fremst som medforfatter til en rekke komedier. I denne perioden knyttet han kontakt med blant andre Ruggero Maccario som skulle bli Scolas faste samarbeidspartner. Scola har laget flere episodefilmer, dokumentarer og en lang rekke spillefilmer. Han har demonstrert stor bredde i stil og tematikk. Tarvelige, heslige og vemmelige gav Scola regiprisen i Cannes i 1976. Med denne filmen har Scola laget et nådeløst portrett av mennesket. Scola har nok medfølelse med dem som havner i den ytterste fattigdom og fornedrelse, men han har ingen illusjoner om at de som er økonomisk underlegne nettopp derfor er moralsk overlegne. Tarvelige, heslige og vemmelige er en hylende morsom og samtidig dypt alvorlig film. olep
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.