Film

Film: SPOR AV STEIN - Frank Beyer 1966

Spur der Steine. Regi: Frank Beyer, Øst-Tyskland, 1966. Manus: Frank Beyer og Karl-Georg Egel, etter en roman av Erik Neutsch. Foto: Günter Marczinkowsky. Medv: Manfred Krug, Krystyna Stypulkowska, Eberhard Esche m.fl. Tysk tale, engelske undertekster. 35mm, s/hv, 2 t 18 min. Spor av stein Spor av stein var en av filmene som ble forbudt av DDRs myndigheter. Det ble debattert heftig om den skulle få ha premiere, og da den endelig ble vist, var det til protester og et raskt påfølgende forbud. Grunnlaget var at den fremstilte en dynamisk og effektiv sosialisme fri for stalinisme. Først ved murens fall skulle filmen bli sett av et stort publikum. Tydelig inspirert av westernsjangeren skapte regissøren en energisk fortelling om maktkamp og trekantforhold. I sentrum for det hele er en byggeplass der tre personer tilfeldig møtes: Bygningsformannen Balla, ingeniøren Kati og partisekretæren Horrath. Balla er en tøffing som kjemper for teamet sitt og ikke skyr konflikter. Selvstendige Kati er ung, men lar seg ikke dupere av motstanden hun opplever som kvinne i et mannsmiljø. Horrath er den idealistiske og løsningsorienterte akademikeren. Det bryter raskt ut konfrontasjoner og problemer på byggeplassen. Men det tar ikke lang tid før også kjærligheten blomstrer. Balla forelsker seg i Kati, som selv faller for partisekretæren. Kati blir venn med Balla og den hemmelige kjæresten til Horrath, som allerede er gift. Men så blir hun gravid, og det er bare et tidsspørsmål før alle på anlegget vet det. Dette er en slik filmopplevelse der alle bestanddelene simpelthen fungerer optimalt: plotet, manuset, skuespillet, regien, foto, strukturen. Her er spenning, emosjon og humor, bygget opp av scener som tidvis er nær perfekte. Hege Jahr (CiO)/red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.