Film

Film: NETWORK - Sidney Lumet 1976

Network. Regi: Sidney Lumet, USA, 1976. Manus: Paddy Chayefsky. Foto: Owen Roizman. Musikk: Elliot Lawrence. Medv: Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch, Robert Duvall m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 1 min. Network Howard Beale er nyhetsankeret som i hele sin karriere rolig og sobert har levert nyhetene på en av de mer anonyme amerikanske tv-kanalene. Selskapet taper penger og er på desperat jakt etter nye tv-programmer som kan øke seerandelen. Beale blir ansett for kjedelig i selskapets nye profil, og gis sparken med to ukers varsel. Desillusjonert og smågal fyller han nok en gang skjermen, men i stedet for å lese opp nyhetene proklamerer han at han neste dag vil begå selvmord under nyhetene. Desperat etter å tiltrekke seg flere seere smir underholdningsavdelingen mens jernet er varmt og sluker hele nyhetsdesken og utroper Beale til samfunnsrefser og dommedagsprofet nummer én. Han blir igjen selskapets anker, og hver dag går han på luften og skriker så hardt lungene tåler mot det som måtte falle ham inn av urettferdigheter og faenskap i hverdagen. Tv-stasjonen håver inn penger og tiltrekker seg nye seere. Snart har alle moralske bøyer gått over bord, og selskapet selger sjelen sin for å nå stadig større markedsandeler. Network er en av de få filmene som bare blir mer og mer aktuell med årene. Filmen tøyer fremdeles grenser, selv om den er over 30 år gammel; tv-verdenen har ikke blitt det spor bedre – publikum reduseres fremdeles til de samme grønnsakene og tv-produsenter fortsetter stadig å spy ut nye konsepter som vi velvillig biter på. Det er noe råttent forbundet med idiotboksen, og det påpekte Network for over 30 år siden. Det som i 1976 var satire har i dag blitt hverdagsligheter på nyhetene. Magnus Holtermann
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.