Dokumentarfilmskaperen Carl Denham skal ut på eventyr. Han har bestemt seg for å reise til noen mystiske øyer vest for Sumatra. Overbevist om at han trenger en vakker blondine i hovedrollen, får han med seg den arbeidsløse skuespilleren Ann Darrow. Kursen blir satt fra New York til mystiske Skull Island, hvor alt skjærer seg når de innfødte røver med seg blondinen for å ofre henne til kjempegorillaen Kong.
King Kong er for lengst kanonisert og filmen har vært en inspirasjonskilde for monsterfilmene som ble spydd ut av filmstudioene på 1950-tallet. Noe av det som har fått King Kong til å gjøre et uslettelig inntrykk på publikum, er at kjempeapen Kong fremstilles som en helt. Det er naturligvis et mannebein av en sjømann med på oppdagelsesferden, men det er den forvokste gorillaen med smak for skrikende blondiner vi har sympati med. Noe av forklaringen ligger kanskje i at Kong aldri kan få sin kjærlighet til blondinen gjengjeldt. King Kong slutter ikke å fascinere, og det er skrevet utallige bøker og artikler om filmen. Bare Panserkrysseren Potemkin (1925, Cin v-05), Citizen Kane (1941, Cin v-05) og muligens Psycho har blitt mer analysert og omtalt i filmlitteraturen.
Musikken til Max Steiner har bidratt til å sikre King Kong en plass i klassikerhistorien. Med mye patos bidrar den sammen med bildene til å gjøre et sterkt inntrykk på publikum. Spesialeffektene i King Kong var oppsiktsvekkende da den kom. Det tekniske geniet Willis O'Brien hadde tidligere laget det forhistoriske dramaet The Lost World (1927), og perfeksjonerte stop-motion-animasjonen sin til King Kong. Centimeter for centimeter måtte figurene flyttes for at det på lerretet skulle se ut som om gorillaen beveget seg. Dessverre for animatørene havnet mange av scenene på klippegulvet, da de kunne virke støtende og ublue på publikum. Blant annet en scene av Kong som kler av sin nyervervede brud ble for sterk kost for publikum.
King Kong reddet det kriserammede produksjonsselskapet RKO fra konkurs. Filmen har blitt spilt inn på ny et utallige ganger, og relanseres til stadighet. Alle senere versjoner av filmen er likevel bleke skygger av originalen. Til jul kommer Peter Jacksons nyfortelling av historien om kjempegorillaen på kino. Vi viser den originale King Kong som et gledelig gjensyn med spesialeffektenes barndom, før datafiksfakseri og nymotens lureri risikerer å fjerne sjarmen ved den forvokste gorillaen Kong.