Fight Club. Regi: David Fincher, USA/Tyskland, 1999. Manus: Jim Uhls, etter en roman av Chuck Palahniuk. Foto: Jeff Cronenweth. Musikk: Dust Brothers. Medv: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter, Meat Loaf, Jared Leto m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35 mm, farger, 2 t 19 min.
Fight Club
Fight Clubs dystre diagnose er som følger: En rekke av dagens unge menn er mistilpassede i vårt postmoderne forbrukersamfunn, og derfor potensielt farlige. Edward Norton spiller hovedpersonen, en helt vanlig fyr som forakter seg selv og sitt trygge IKEA-liv. Han er en lønnsmottaker og konsument hvis største utfordring i livet er å velge varer i en katalog.
Livet føles så meningsløst at han begynner i en støttegruppe for menn med testikkelkreft, bare for å oppleve ekte følelser. Han vil være en annen. Han vil aller helst være den smågale anarkisten Tyler Durden, som utholder smerte og er i opposisjon til alt og alle rundt seg. Sammen organiserer de en kampklubb, Fight Club, der menn kan slå selvrespekten tilbake. Uten hansker eller premier, bare for å få bedre selvtillit og kontakt med en manndom tapt i IKEA-kataloger, råtne jobber og mangel på en felles fiende.
Regissør Fincher tvinger blikket innover. Ikke bare hos hovedpersonen, men også hos tilskueren. Han skaper en konflikt i møtet med to voldelige, men samtidig sympatiske hovedpersoner. Fight Club er kritisk til den gryende fascismen og de nihilistiske tendensene filmen beskriver. Dette er en film som handler om fremmedgjøring; en frustrasjon over de strømlinjede rollene forbrukersamfunnet har tildelt dagens unge mennesker. Fincher har uttalt: "For meg er historien nærmere Manndomsprøven enn noe annet. I stedet for 1967 og en fyr i tjueårene med et hav av muligheter foran seg, er det 1999 og fyren er 30 år gammel. Han har kjøpt hele pakka, og er nå på leting etter en ekte entusiasme. (…) Det handler om å ikke ha noen framtidsutsikter, og at noen plutselig dukker opp og viser at det er mulig å gå en annen vei. Tyler er Mrs. Robinson, katalysatoren som får deg til å innse din egen skjebne."
Fight Club er en lite selvhøytidelig film, og den er morsom på en helsvart måte, underholdende, grusom, spennende og tankevekkende. Filmen møtte motbør i USA på grunn av voldsinnslag, men disse er der fordi fortellingen krever det, ikke for å forherlige det de presenterer. Det er selvfølgelig mulig å bare se Finchers film i et kjønnsperspektiv. Det ville være å redusere den. Rett nok står menn i fokus, men Fight Club handler like mye om menneskelig desperasjon som den mannlige. Fight Club tar opp eksistensielle problemstillinger på en underholdende måte, og er blitt en moderne klassiker