Ondt blod i Amerika
Sergio Leone behandler det amerikanske kontinentet som sin egen mytologiske fantasiverden. Leone projiserer et bilde av USA der han dyrker mytene om landet, uavhengig av om det bryter med filmtradisjonen, eller har rene historiske feil. I westernfilmene hans beveger de stiliserte karakterene seg i landskap og omgivelser som verken ser europeiske eller amerikanske ut. De ser bare altfor bra ut, og gir en følelse av at filmen er lagt til et drømmelandskap, et mytologisk USA.
I Dollar-trilogien skapte Leone et vrengebilde av tidligere USAsk western, der verken helten eller skurkene hadde noen moralsk ryggrad å snakke om. Da han endelig fikk lage den storstilte Ondt blod i Vesten med massiv finansiering, castet han hele USAs stødige farskikkelse Henry Fonda som den kaldblodige barnemorderen. Leones filmer har gjort ham elsket i Europa, men i USA blir filmografien hans fortsatt møtt med forakt blant mange filmkritikere.
Etter Ondt blod i Vesten ble det stille rundt Leone. Så å si på dødsleiet klarte han endelig å lappe sammen den mest ambisiøse filmen sin. Ondt blod i Amerika er et epos som strekker seg over nesten femti år. Den følger oppveksten, kameratskapet og splittelsen i en guttegjeng på Manhattan på 1920-tallet, og deres gjenforening tretti år seinere. Vi blir vitne til den unge guttegjengens stadig mer alvorlige forbrytelser, og hvordan de til slutt ender som gangstere – hele tiden under milde protester fra filmens hovedperson Noodles. Filmen er en ikke-lineær, fragmentert historie formidlet etter hovedpersonens eget minne. På nesten fire timer tegnes en enorm historie opp. Som bakteppe er den Ville Vesten erstattet med Manhattan.
Settingen er perfekt for å fortelle historien om de mest dramatiske årene i 1900-tallets USA. Leone står som alltid på utsiden og betrakter landet han har valgt som sete for sin mytologi: "I can't see America any other way than with a European's eyes, obviously; it fascinates me and terrifies me at the same time."