The Last of England
The Last of England er en mørk, poetisk meditasjon over Thatchers Storbritannia anno 1988. I filmen viser Jarman den tidligere koloni-stormakten som et land preget av militær aggresjon, gatevold, fattigdom og fraflyttede byer. Filmen er en collage av egne hjemmevideoer kontrastert mot bilder fra Falklandskrigen, steinkastende gategutter, narkomisbruk og kongehuset. Dialog og lineær struktur er byttet ut med et musikkvideo-liknende formspråk. Denne filmen er Jarmans dypt personlige angrep på et samfunn han følte mer og mer avsky for.
Hjemmevideoene Jarman setter opp mot dagens Storbritannia, skal demonstrere forfallet som i rekordfart har funnet sted i filmskaperens hjemland. Storbritannias storhet er på få år forvandlet til en ruinhaug av fattigdom og normoppløsning. Det er mye visuell informasjon som skal fordøyes i løpet av nitti minutter, og filmens budskap blir repetitivt hamret inn. Som filmens tittel vitner om, mener Jarman at Englands undergang vil komme når som helst, et samfunn kan ikke overleve lenge under et slikt vanstyre som det har blitt utsatt for. Selvfølgelig ønsker filmskaperen å sjokkere publikum. Særlig scenen hvor en fyllik har sex med en soldat oppå et enormt Union Jack-flagg, fyller knapt noen annen funksjon enn å trekke oppmerksomhet.
Som propagandafilm lider The Last of England av de samme problemene som Michael Moore sliter med. Jarmans tilhengere og meningsbrødre frydet seg over filmkunstnerens raljering med samtiden. Filmen er imidlertid fullstendig uegnet for å overbevise eventuelle meningsmotstandere, til dette er Jarman altfor brutal og dogmatisk. I Jarmans filmografi står dette som hans mest kompromissløse film. The Last of England er også en fascinerende symbiose av hans to stilistiske hovedretninger. Surrealismen vi kjenner fra filmer som Sebastiane og Jubilee (se egne omtaler), blir her brukt sammen med beksvart og apokalyptisk samfunnskritikk.