Film

The Wages Of Fear, Henri-Georges Clouzot, Frankrike/Italia 1953

The Wages of Fear The Wages of Fear er trolig den beste og mest siterte og kopierte filmen til Henri-Georges Clouzot. Den har en av filmhistoriens mest berømte plotlinjer, som er årsaken til at William Friedkin i 1977 valgte å lage en remake med sin Sorcerer. Fire desperate og blakke menn er strandet i noen grimme bakgater i Latin-Amerika. De får av et oljeselskap et tilbud de i sin situasjon ikke kan si nei til: Tjene 2000 dollar hver på å kjøre to tankbiler lastet med livsfarlig, ustabil nitroglyserin 300 mil langs de humpete veiene tvers over Latin-Amerika. Lasten skal brukes til å slokke brannen i en oljebrønn. De fire, og kanskje særlig oljeselskapet, vet at det vil være et mirakel om bare én av tankbilene klarer den strabasiøse turen. Når filmen ble lansert i USA i 1955, var den 20 prosent kortere enn den originale versjonen. Den amerikanske distributøren hevdet filmen var for lang, og dermed ikke ville produsere tilstrekkelig profitt. Ettertiden har imidlertid vist at det slett ikke var slike økonomiske hensyn, men press utenfra, som resulterte i den amputerte kopiens eksistens. The Wages of Fear er nemlig en meget krass kritikk av de amerikanske oljeselskapenes yankee-kapitalisme, og hvordan de fråtser i ulykkelige skjebner i Latin-Amerika for å sikre sine økonomiske interesser: "De er ikke tilknyttet noen fagforening og de har ingen slektninger, så dersom noe skjer underveis vil ingen komme til oss og skape problemer", hører man eksempelvis den amerikanske bakmannen si (denne scenen var en av dem som ble klippet bort i USA). Clouzots portrett av den latinamerikanske byen deler av handlingen utspiller seg er da også svært grell, og byen bærer preg av å ha vært utnyttet av oljeselskapet over mange år – her er ingen kommet for å slå seg ned permanent. Igjen viser Clouzot seg som en spenningens mester, og scenene med de to tankbilene, særlig i sekvensen der de er tvunget til å rygge tilbake over en trebro, er fantastisk fotografert og ikke minst klippet. Man kan føle hver hump i veien, og man sitter og venter på at den sikre død skal inntreffe hvert øyeblikk.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.