Film

The Man Who Wasn't There, Joel Coen, USA 2001

The Man Who Wasn't There Bak tidenes kanskje minst sexy filmtittel skjuler det seg en liten juvel av en film. I The Man Who Wasn't There fortsetter Coen-brødrene å lage lekne pastisjer over ulike sjangre. Denne gangen er turen kommet til noir-filmen. Året er 1949. Den konstant røykende frisøren Ed Crane er i ferd med å forsvinne bak sin egen røyksky. Hans kone drikker og har en affære med sjefen, og Ed bestemmer seg for å presse sjefen for penger slik at han kan slå seg opp i fremtidens bransje – tørrensing. Og som vanlig er i Coen-brødrenes filmer ligger det mer under overflaten enn man aner. Ideen til filmen fikk brødrene under innspillingen av Det store spranget (se egen omtale). Da de filmet en scene i en frisørsalong fant de en plakat med oversikt over 40-talls frisyrer, og begynte å jobbe med historien om den hemmelighetsfulle frisøren. Gjennom en lang og drivende god karriere har Coen-brødrene satt sin signatur på filmer innenfor de fleste sjangre. Brødrene er langt mer filmhistorisk bevisste enn normen er innenfor profesjonen. Blikket for hva som preger en filmsjanger kommer likevel ikke i veien for deres distinkte egenart, og en Coen-film er alltid lett gjenkjennbar. Selv om noen kanskje vil mene at de med sine seneste filmer begynner å slippe opp for ideer, er rekken av filmer til og med The Man Who Wasn`t There nesten utelukkende av høy klasse. Med smått legendariske Roger Deakins bak kameraet presenteres filmen i kjølig svart-hvitt. Filmen ble først filmet i farger, men senere overført til svart-hvitt film. I tråd med film noir-prinsipper presenteres et skyggespill av de sjeldne. Ironien og humoren fra 40- og 50-tallets kriminalromaner er opprettholdt, og klassiske ingredienser som løgn, uforutsette konsekvenser og drap er med. The Man Who Wasn`t There delte den høyt anerkjente regiprisen ved Cannes-festivalen i 2001 med David Lynchs Mulholland Drive. Også på skuespillersiden er filmen fremragende. Billy Bob Thornton glitrer i rollen som frisøren, en rolle han sa ja til før han hadde sett manuset, og Joels kone Frances McDormand er sjeldent sexy i rollen som frisørens frue.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.