Film

Twin Peaks - Fire Walk With Me, David Lynch, USA/Frankrike 1992

TWIN PEAKS - FIRE WALK WITH ME Twin Peaks – Fire Walk with Me er en prolog i forhold til TV-serien. Den handler om Laura Palmers siste dager, og sammenhengen mellom Teresa Banks og Laura Palmer blir klargjort. Vi får se hvordan Laura langsomt fremmedgjøres for vennene og kjæresten. Selv om de prøver å holde henne tilbake, forsvinner hun inn i den alkohol- og stoffylte verdenen til Bob, representanten for de mørke kreftene som råder i Twin Peaks. Mark Frost og David Lynch hadde sett for seg at TV-serien Twin Peaks (1990, Bfk v-03) skulle fortsette langt inn i framtiden som en regulær såpeopera. Mordet på Laura Palmer skulle forbli uoppklart, og de mørke kreftene omkring byen skulle bli hovedtemaet. ABC, TV-selskapet som var ansvarlig for serien, ville det annerledes. Da serien var på sitt mest populære, presset de på for å få avslørt Laura Palmers morder. Lynch og Frost ga etter, og etter episoden hvor morderen ble avslørt sank interessen for serien betraktelig. Etter 32 episoder ble den tatt av skjermen. Dette etterlot Frost og Lynch i et vakuum. Det var fortsatt mye de ønsket å fortelle om den videre skjebnen til den lille byen, men også mye de ikke hadde rukket å fortelle om tiden før Laura ble funnet drept. Løsningen ble å vende tilbake med en spillefilm. Med denne filmen skulle Lynch endelig nøste opp de trådene han hadde tenkt å spinne videre på i TV-serien. Dette viste seg å være en tabbe, iallfall kommersielt. Publikumssvikten kan forklares med at fansen alt følte de visste mye om tiden før Laura Palmers død. Mye var blitt fortalt i serien, og David Lynchs datter Jennifer hadde gitt ut «Laura Palmers dagbok », som omhandler nettopp denne tiden. En annen forklaring på den kommersielle floppen kan være at Kyle MacLachlans rollefigur ble tonet ned i filmen. Dette var naturlig, da Dale Cooper ikke var i Twin Peaks i tiden før Laura Palmer ble drept. Men fansen elsket Agent Cooper, og ble nok skuffet over at de ikke fikk se mer av han Twin Peaks – Fire Walk with Me er mye mørkere, voldeligere og mer skremmende enn TV-serien, kanskje mer i stil med Lynchs senere spillefilmer. Filmen ble katastrofalt mottatt. Det så ut til at ingen likte den. Ikke fansen av Twin Peaks, ikke publikum ellers og ikke kritikerne. I ettertid er det ikke vanskelig å se at filmen nok ble dømt for hardt i samtiden. Særlig den dystre stemningen i filmen skulle bli et frampek til Lynchs kommende filmer, og vitner om et enormt talent for å formidle beksvarte historier.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.