Film

Tonny, Nils R. Müller, Norge 1962

Tonny I filmen møter vi barnehjemsgutten Tonny. Vi følger ham et døgn før han blir løslatt fra fengselet og to dager inn i friheten. Men hvilken frihet? Tonny har levd sitt liv i en rotløs tilværelse, og har aldri kommet lett til noe. Han bærer tydelige spor etter flere år på skolehjem og i fengsel. Med bakgrunn i hans brokete fortid er det heller ingen som ønsker Tonny velkommen tilbake til samfunnet. Det er ingen varm velkomst vi får se når vi opplever hvordan hjemmet, kameratene, kjæresten og samfunnet tar imot ham. En av personene Tonny treffer på er hans gode venn Rødtopp. Han foreslår at Tonny skal bli med på et brekk han har planlagt, men Tonny vil ikke. Tonny har bestemt seg for å bli "skikkelig" med fast jobb og inntekt. Rødtopp gjør Tonny til latter på grunn av denne innstillingen og sier at hverken han selv eller Tonny noensinne kan bli "skikkelig". Historien om Tonny er en skildring av hva som møter en ung gutt som slippes ut i friheten etter å ha vekslet flere år mellom skolehjem og fengsel. Filmen Tonny er basert på Jens Bjørneboes roman "Den onde hyrde" fra 1960. I boken går Bjørneboe til kraftig angrep på norsk fengselsvesen. Historien om den rotløse Tonny slår sprekker i det norske glansbildet av et velferdssamfunn. Den tar opp problemer som de manglende bevilgningene til fengselsvesenet, svikten når det gjelder psykologisk fangebehandling og ettervern, og det hemmende byråkratiet. Med denne romanen ble Bjørneboe en pådriver i debatten om norsk fengselsvesen på 60-tallet. Det skal for øvrig også nevnes at debatten nok ikke hadde lagt seg helt da filmen skulle spilles inn. Noe som resulterte i at regissør Nils R. Müller og staben hans ble nektet adgang til Oslo kretsfengsel da de skulle filme en scene fra fengselscellen. Tonny er den hittil eneste Bjørneboe-filmatiseringen i spillefilmformat i Norge. Regissøren, Nils R. Müller, er en av de mest produktive regissørene i Norge, og har i sine 30 år som aktiv regissør levert filmtitler som perler på en snor. Det har for det meste vært lettbente filmer av typen Vi gifter oss (1951) og Kvinnens plass (1956). Med Tonny viser Müller imidlertid at han også behersker andre sjangre enn den lettlivete folkekomedien. Tonny spilles for øvrig av Per Christensen, mens moren og kjæresten spilles av henholdsvis Wenche Foss og Liv Ullmann.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.