Film

Svarte Pantere, Thomas Robsahm, Norge 1992

Svarte pantere I Svarte pantere møter vi fem opprørske ungdommer nærmest fanatisk opptatt av dyrevern. De flytter sammen og danner et kollektiv i et gammelt småbruk langt inne i skogen. Her blomstrer det opprørske engasjementet, og gården blir etter hvert en operasjonsbase for militante redningsaksjoner for mishandlede dyr. Dyrene bringes i sikkerhet på gården fra laboratorier, pelsfarmer og kjøttfabrikker. På den falleferdige gården forsøker ungdommene å gi dyrene et bedre liv, samtidig som de holder seg skjult for politiet. Innad i gruppen er det forskjellige oppfatninger om metoder og hvor langt man skal gå, og gruppen blir satt under stadig sterkere press. Etter hvert som de blir mer aggresive i sine aksjoner fatter både media og myndigheter interesse for ungdommene. "Akkurat nå trengte vi en bra norsk film. Her er den!", skrev Dagbladet da Svarte pantere hadde premiere sommeren 92. Bergens Tidende på sin side karakteriserte filmen som både "Sterk og engasjerende". Svarte pantere markerte også en seier for den yngre generasjonen av filmskapere i Norge. Det var på denne tiden oppsiktsvekkende at noen debuterte som spillefilmregissør i en alder av bare 28 år. Fra før hadde Robsahm regissert kortfilmene Pistolklubben i 1987 og Dyrenes dans i 1989. Sistnevnte var en dokumentar om dyrenes skjebne. På tross av sin unge alder hadde Robsahm likevel nærmest jobbet en mannsalder innen norsk film. Som åtteåring debuterte han som skuespiller i Svend Wams Fem døgn i august (1973). Siden deltok han i flere av Wam og Vennerøds filmer, enten foran eller bak kamera. Mye av det opprørske hos Robsahm har nok fått sin grobunn hos de rebelske filmmakerne Wam & Vennerød. Filmen lar seg ikke begrense til spørsmål om dyrevern. Det kunne like gjerne vært naturvern, rasisme, eller andre aktuelle temaer som aktiviserer mennesker til aksjon for noe de tror på. Like mye som filmen handler om en gruppe ungdommer som engasjerer seg mot mishandling av dyr i dyreforsøk, handler den om hvilke motreaksjoner man møter fra samfunnets side. Selv om filmen etterlater liten tvil om regissørens eget standpunkt oppfordrer den like fullt til egne tanker og refleksjoner.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.