Film

Blood Simple, Joel Coen, USA 1983

Blood Simple "Verden er full av folk som klager," sier en fortellerstemme til bildet av en ødslig motorvei over prærien, "men faktum er at det finnes ingen garantier. Det spiller ingen rolle om du er Paven i Roma, USAs president eller Årets Mann. Noe kan alltid gå galt." I det fiktive Texas utspiller det seg en klassisk film noir-intrige: Abby innleder et forhold til bartenderen Ray i frustrasjon over sitt mislykkede ekteskap med pubeieren Marty. Når ektemannen oppdager at han blir bedratt, leier han en privatdetektiv for å drepe dem. Allerede i denne formfullendte debutfilmen kan man se at Coen-brødrene står i gjeld til 40-tallets noir-tradisjon, klassiske Alfred Hitchcock-filmer og nyere volds- og skrekkfilmer. Blood Simple er preget av en truende undergangsstemning av svik, løgn og blodhevn. Historien er iscenesatt i et dystert og utsiktsløst univers: regnvåte gater; skyggefullt interiør; mettede farger; dramatisk lyssetting; et kynisk menneskesyn og mye ubehagelig vold. Misforståelser avler nye misforståelser, og ingen stoler på hverandre. Karakterene fremstår som upålitelige, og alle har sine egne planer. Det utvikler seg et spill av tillit og svik som får en til å minnes Billy Wilders Double Indemnity (1944, Cin h-01), men her er det enda flere ukjente faktorer. Blood Simples spenningselement og ironi ligger i distansen mellom publikums og karakterenes totale mangel på oversikt. Coen-brødrene manipulerer slik film noir-genrens konvensjoner: Et kjennetegn ved en klassisk film noir er at det også for tilskueren er vanskelig å orientere seg i det kaotiske universet filmen fremstiller. Abby er heller ingen klassisk femme fatale. Den tvetydige og svikefulle kvinneskikkelsen som står sentralt i film noir-plot, er skiftet ut med en offer-karakter inspirert av moderne horrorfilm. Ved å dra inn stilistiske elementer fra moderne horror- og splatterfilm, utvider Coen-brødrene den moderne film noirs estetiske uttrykk.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.