Film

Barton Fink, Joel Coen, USA 1991

Barton Fink Barton Fink er et klaustrofobisk kammerspill om den selvsentrerte, pseudoradikale teaterdramatikeren Barton Fink. Han gjør suksess ved å skrive dyptfølt om Mannen i gata, og foredrar engasjert om hvordan denne er blitt tilsidesatt og glemt i kunsten. Etter å ha hatt en suksessfull oppsetning på Broadway, blir han invitert til Hollywood av Capitol Pictures. Ved sin ankomst til filmbyen blir han møtt av en fet og brautende filmmagnat som vil ha ham til å tilføre et bryterfilm-manus «that Barton Fink feeling» med frist til enden av uken. Fink lukker seg inne på et klaustrofobisk og lummert hotellværelse, og rammes umiddelbart av en meget omseggripende skrivesperre. Veggen med sin falleferdige tapet som nesten går inn i rommet blir et betegnende bilde på hovedpersonens mentale jernteppe. Sentral i historien er også Finks nabo, en omreisende forsikringsagent. Han representerer Mannen i gata i den virkelige versjonen, men Fink makter ikke å engasjere seg i ham når det kommer til stykket. Som alltid i Coen-brødrenes filmer, finner vi i Barton Fink et knippe glitrende karakterskuespillere. John Turturro er kjent for å bli ett med sin rollefigur. John Goodman får også vise hva han duger til. I rollen som Finks hyggelige nabo, plasserer han seg der han virkelig hører hjemme i publikums bevissthet: Han er "den vanlige amerikaner" som bærer en jovial maske over redslene og terroren. Selv om Barton Fink hindres av sin egen angst og ikke av noen ytre omgivelser, er det ikke tilfeldig at handlingen er satt til 1940- og 50-tallets Hollywood. På denne tiden pågikk en heksejaktprosess på filmarbeidere under mistanke for kommunistisk aktivitet, og spesielt utsatt var manusforfattere. Hollywood blir i denne sammenhengen symbolet på noe uinntagelig: et fremmed land basert på verdier som hovedpersonen ikke innehar. Manuset er i høy grad selvbiografisk. Filmskaperne opplevde selv å ha skrivesperre under arbeidet med manuset til Miller’s Crossing (se egen omtale), og har ikke minst befunnet seg på siden av det etablerte Hollywood.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.