Film

Herr Lehmann, Leander Haussmann, Tyskland 2004

Herr Lehmann Året er 1989. I Tyskland er Muren på vei til å falle, og i Kreuzberg bor en gruppe mennesker som ikke kunne brydd seg mindre. Det mest anarkistiske området i Vest-Berlin huser tapere, bohemer og drankere som er fornøyde med å leve langt fra den virkelige verden. De lar dagene gli over i hverandre ved hjelp av alkohol og kvasi-filosofiske diskusjoner. Frank snubler gjennom livet med en sigarett i den ene hånda, en halvliter i den andre og et sorgløst glis om munnen. På spørsmålet "hvor var du da Berlinmuren falt", er det godt mulig at Frank må trekke uforstående på skuldrene. Vennene kaller ham Herr Lehmann med en tone som balanserer mellom satire og kjærlighet, for dem er Frank en slags dysfunksjonell åndelig leder. Ambisjonene hans strekker seg til å jobbe bak en bardisk og drikke øl med kameratene. Franks liv begynner å smuldre opp da han roter seg bortpå en av de kvinnelige kollegene sine. Hans beste venn viser tegn på begynnende galskap. Frank venter besøk av foreldrene sine, og må overbevise dem om at han er så veltilpasset som han har sagt per telefon. På toppen av det hele er han i ferd med å fylle 30, og gjennom fylletåke og lyden av sin kollapsende Peter Pan-tilværelse, er det noen som begynner å snakke om en mur. Leander Haussmann ble født i Quedlingburg i 1959. Han er utdannet ved et skuespillerakademi, og spilte blant annet hovedrollen i spillefilmen Männerpension (1996). Herr Lehmann er hans andre arbeide fra regissørstolen, og igjen lar han humor være sentralt idet han analyserer livene til innbyggerne i det som snart skal opphøre å være en delt by. Debutfilmen Sonnenallee (1999) dissekerte på en underholdende måte livet i Øst-Berlin. Herr Lehmann benytter seg av kynisk humor, kjapp dialog og kjølig realisme for å portrettere mennesker som bak en fasade av blasert livsglede skjuler de samme bekymringene, usikkerhetene og frustrasjonene som alle andre. De klarer bare ikke å innrømme det, verken overfor seg selv eller andre.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.