Film

Chaplin, Richard Attenborough, Storbr./USA/Lt./Fr. 1992

CHAPLIN Bildet som uunngåelig dukker opp på netthinnen når man hører navnet Chaplin, er en puslete, hjulbeint mann med stokk. «Landstrykeren» er for mange identisk med Chaplin selv, og rykter vil ha det til at Hitler lot barten gro for å spille på karakterens popularitet. Den virkelige Chaplin var millionær som 27-åring og medvirket i hele 81 filmer. Mellom hans død i 1977, 88-år gammel, og oppveksten i Londons fattigstrøk finner vi en mann som ga moro til andre, men selv levde et liv preget av familietragedier, altfor unge jenter og politisk tumult. «Jeg tror ikke vi har sett en periode hvor frykten spiller en like stor rolle som nå siden McCarthyismen, » uttalte Elton John i år om politisk forfølgelse i USAsk underholdningsindustri. 1950-tallets famøse heksejakt på kommunister vekker ennå sterke følelser i Hollywood, eksemplifisert ved Oscar-utdelingen i 1999, da venstrevridde gjester murret under overrekkelsen av æresstatuetten til kommunist-angiveren Elia Kazan. Charlie Chaplin hadde en av McCarthys tjukkeste mapper, og dette kulminerte i innreisenekt etter hans Europa- besøk i 1952. Han slo seg ned i Sveits, som ble basen hans resten av livet. I 1957 laget han The King of New York, en krass kritikk av McCarthy og det USAske samfunnet. Chaplin er strukturert omkring en samtale mellom en aldrende Chaplin og den fiktive biografen George Hayden. Det er ingen enkel oppgave regissør Attenborough har tatt på seg. I løpet av to og en halv time forsøker han å fange livet til skuespilleren, regissøren og mennesket Charlie Chaplin. Den første versjonen av filmen var over fire timer lang. Blant hovedrolleinnehaver Robert Downey Jr.s rekonstruksjoner av Chaplins sketsjer, er «rundstykkedansen» inntakt etter runde nummer to i klipperommet. Nummeret skulle året etter bli imitert også i Benny and Joon (Cin s-03), da var det Johnny Depp som lekte seg i brødkurven. Downey Jr.s tolkning i Chaplin er som vanlig vittig og finstemt, og hadde ikke narkotika gjentatte ganger forvist ham til de statlige steinbruddene, hadde han i dag kanskje kunnet måle seg med Depp’ern i anerkjennelse og kulhetsgehalt. Attenborough står bak mastodont-dramaene Ghandi (1982) og Et rop om frihet (1987). Kritikerne ga det som må kunne kalles en grei, vennligsinnet mottakelse. Det alle kunne samles om, var rolleprestasjonen til Charles datter Geraldine Chaplin. Vi kjenner henne blant annet som den aldrende danselæreren i Almodóvars Snakk til henne (2002). I Chaplin gjør hun en hjerteskjærende skildring av sin egen farmor, hvis alvorlige mentale sykdom skulle prege hele Charles’ liv.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.