Film

Butch Cassidy And The Sundance Kid, George Roy Hill, USA 1969

BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID Butch Cassidy and the Sundance Kid er en av de mest artikulerte, originale og moderne westernfilmer som er laget. Filmen er også den mest suksessfulle filmatiseringen basert på de to historiske karakterene Butch Cassidy og Sundance Kid. Mens andre filmer veksler mellom å fremstille dem som komiske eller grusomme skurker, velger Goldman her å tilføre dem atskillig glamour og vidd. Heltene blir dessuten her portrettert av unge, virile utgaver av Paul Newman og Robert Redford, som ikke gjør skam på det varme og vittige manuset. De spiller to kompiser som lever opp til det amerikanske frihets-idealet, til tross for sine operasjoner på feil side av loven. Kjernen i filmen er kameratskapet mellom Butch Cassidy og Sundance Kid. Vennskapet er ikke preget av det store alvoret, det viktigste er at det hender noe, og at det skjer med en viss stil. Det ville vestens mest sjarmerende par raner banker og tog, på høflig og heller udugelig vis. Ironisk nok er det først når de prøver å avslutte den kriminelle løpebanen at de forvandles til drapsmenn. Butch Cassidy and the Sundance Kid er en parodi på western-filmenes mytologiske fremstilling av denne perioden i amerikansk historie. Det at man unngikk de mest klisjefylte fremstillingene kan kanskje bunne i at manusforfatter William Goldman brukte hele åtte år på forarbeidet til manuset. Han har også tilført historien trekk av nostalgi over en tapt tid, men uten å romantisere for mye. Ettersom historien utvikler seg til en «ingen-vei-tilbake»-affære, forstår man hvor det bærer med heltene. Avslutningsbildet som fryses idet de to løper inn i den sikre død, er berømt. Fremfor å bli truffet av det massive kuleregnet, forsegler Butch og Sundance det kompromissløse vennskapet og heltene dør med stil utenfor billedrammen. Filmen ble datidens største westernsuksess, og ble nominert til fire Oscar-statuetter. William Goldman vant fortjent med sitt manus til det man kanskje kan si er historiens mest sjarmerende western.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.