Film

The Little Shop of Horrors, Roger Corman, USA 1960

The Little Shop of Horrors The Little Shop of Horrors er den ultimate Roger Corman- filmen. Ryktet skal ha det til at kulissene i filmen var rester fra en annen film, og Corman kunne få leke seg med dem inntil de skulle hugges opp. Han bestemte seg for å lage en film i rekordfart, og samlet en gjeng av staben fra A Bucket of Blood (se egen omtale). Manuset ble skrevet av Charles B. Griffith, og myten forteller at hele historien ble nedtegnet i løpet av ei natt på en døgnåpen kafé. Innspillingen tok to dager, og budsjettet var på 27.000 dollar. I filmen møter vi småtomsete Seymour, som er ansatt i en konkurstruet blomsterbutikk. Den halvpsykopatiske sjefen truer med å sparke ham, men Seymour klarer å få ham på andre tanker. I et sjeldent øyeblikk av genialitet har det lykkes Seymour å krysse fram en helt uvanlig, og ikke så lite imponerende plante. Med denne spesielle planten i butikken tar geskjeften seg opp, og sjefen besinner seg med hensyn til nedbemanningsplanene. Problemet er bare at planten ser ut til å visne dersom den får vanlig næring. Den eneste dietten busken er fornøyd med er menneskeblod. For å beholde jobben begir Seymour seg ut på nattlige turer og gjør byen utrygg. Filmen sterkeste kort ligger i alle de besynderlige karakterene som befolker den. Vi møter en blomsterspisende kunde, en kvinne som alltid lider av dødsfall i familien, og ikke minst en masochistisk tannlegepasient, spilt av Jack Nicholson. Den kommende stjernen var på dette tidspunktet 23 år og totalt ukjent. Corman drar komikken mye lenger en det som var vanlig på dette tidspunktet. Karakterene er så stiliserte og sketsjene er så overdrevne at vi må inn på 80-tallet for å finne filmskapere som prøver seg på lignende formspråk innen komi-sjangeren. The Little Shop of Horrors ble stort sett oversett da den ble lansert i 1960, men folk fikk gradvis øynene opp for den. Dette skyldes nok at både Corman og ikke minst Jack Nicholson vant en høyere stjerne i Hollywood senere i deres karrierer, og folk ble nysgjerrige på de tidligere verkene deres. Filmen har likevel kultpotensial som gjør at den uproblematisk står på egne bein. I dag er The Little Shop of Horrors kanskje mest kjent som musikal. Historien ble tilrettelagt for sceneoppsetning i 1982, og stykket spilles fortsatt på Broadway.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.