Film

It's a wonderful life ( Frank Capra 1946 )

Julen er en tid da alt skal være akkurat slik som det var i fjor. Tradisjonen med å avslutte høstsemesteret med den udødelige juleklassikeren It´s a Wonderful Life er nesten like lang som Cinematekets historie. Aldri en jul uten. It´s a Wonderful Life er basert på novellen “The Greatest Wish”, først skrevet på et julekort av Philip Van Doren Stern. Dorothy Parker, Dalton Trumbo og Clifford Odets har også jobbet med manuset til filmen, men er aldri blitt kreditert for det. Småbyhelten George Bailey står på randen til å begå selvmord, og det på selveste juleaften. Forretningen hans er i ferd med å gå konkurs og ingenting betyr noe lenger. Hele livet har han sørget for at familien og vennene skal få en mulighet til å forfølge drømmene sine. Sine egne drømmer har han måtte undertrykke. Men hva har man engler til? Trainee-engelen Clarence blir sendt til jorden for å hjelpe han, og samtidig gjøre seg fortjent til å få vinger. Clarence viser Bailey hvordan den Bedfords Falls, den lille idylliske byen deres blir forandret til fordervete Pottersville, oppkalt etter den slemme forretningsmannen Potter. It´s a Wonderful Life ble ikke noen suksess da den først kom. Den ble ikke en juleklassiker før på 1960-tallet, da etter å ha blitt vist utallige ganger på tv ved juletider. Men gode nyheter tåler å vente. Både Frank Capra og James Stewart har sagt at dette er deres personlige favorittfilm. Vi kan takke Lionel Barrymore for at Stewart takket ja til rollen. Han var usikker på om han kunne klare det, så nært etter krigen som det var. Stewart var særlig nervøs for den store telefonkyssescenen. Etter en tagning ble scenen så bra at den måtte kuttes ned fordi den ble for lidenskapelig. Konfliktene og karakterene i Capras filmer kan nok ofte virke unyanserte og stereotype, noe som har ført til at han ofte blir kalt en sentimental og publikumsfriende. Men hans dyktighet som regissør kan ikke betviles. Capra regnes for mannen som gav den amerikanske filmen sin stemme. Med It´s a Wonderful Life satte han ny standard for filmsnø. Tidligere hadde man pleid å bruke hvitmalt cornflakes. Capra tok i bruk et brannslukkingsmiddel, såpe og vann og en vindmaskin. Han ønsket en snø som ikke bråket, slik at lyden kunne spilles inn live. Kreativiteten er det hvert i fall ikke noe i veien med.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.