Film

Night on Earth (Jim Jarmusch 1991)

Det er sen nattestid i fem av verdens storbyer, fem taxisjåfører er på jobb. De kjører rundt i mer eller mindre øde gater i Los Angeles, New York, Paris, Roma og Helsinki. Dette er filmen som gir begrepet ”taxi driver” et helt nytt innhold. På litt over to timer klarer Jarmusch å ta opp store temaer som kultur- og verdikonflikter, livsanskuelse, krangler om hvem som har hatt de verste livstragediene og seksuallivet til unge gutter på landsbygda. Sistnevnte tema sørget for at denne kloke og pene filmen fikk 15 års aldersgrense i Norge. Under filmingen av Night on Earth tilbrakte Jarmusch mye tid med å henge på utsiden av taxivinduer med kameraet sitt. Det fant han så begrensende at han så seg nødt til å legge mer dialog til filmen, noe som gjør den mer verbal enn hans tidligste filmer. Det sies at det er Jarmusch som oppfant den søte øst-europeer, i filmen Stranger Than Paradise (se egen omtale). I denne filmen møter vi stereotypen i den noe forvirrede øst-tyske sjåføren Helmut Glokenberger, som egentlig er klovn. Navnet Glokenberger er for øvrig hentet fra en som jobbet på settet til Down by Law (se egen omtale). Ser man godt etter, vil man se at den romerske taxisjåføren, glitrende spilt av taleføre Roberto Begnini, har en 8-ball til girhode. I Down by Law spilte selvsamme mann en karakter som drepte en mann med en 8-ball. I Night on Earth finner man referanser til The Bullwinkle Show, en populær amerikansk TV-serie fra 1961. Der møter man elgen Bullwinkle og hans gode venn det flygende ekornet Rocky. Night on Earth er nok den mest tilgjengelige av Jarmuschs filmer. Den er mer letthjertet og leken, selv om undertonene er alvorlige nok. Filmen har en minimalistisk stil med stor sans for detaljer, noe som er to av regissørens fremste kjennemerker. I tillegg til godt skuespill, krones filmen med en flott fotografering, og en ypperlig temperert filmmusikk, noe som gir en perfekt ettersmak til den filmatiske opplevelsen. Dette gjør at man ikke merker at filmen med fordel kunne ha vært bare litt kortere.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.