Film

Blade Runner (Ridley Scott 1982)

Los Angeles, 2019: Nybyggere strømmer fra jordens overbefolkede og multietniske metropoler til kolonier på andre planeter, der menneskelignende androider, kalt replikanter, utgjør en ny tredjestand. Spesialiserte politiagenter, blade runners, har oppgaven med å spore opp og tilintetgjøre illegale replikanter på jorden i frykt for at disse skal gjøre opprør mot sine herskere. Når fem replikanter kaprer et romskip med destinasjon jorden får robotjegeren Rick Deckard, i Harrison Fords skikkelse, oppdraget med å finne og ”pensjonere” disse. I løpet av sin jakt gjennom Los Angeles’ røykfylte og neonbelyste storbyjungel blir han imidlertid tvunget til å revurdere hva det egentlig vil si å være menneske, og hvem sine interesser han faktisk tjener. Blade Runners litterære forelegg er romanen ”Do Androids Dream of Electric Sheep?” av Philip K. Dick, hvis verker også har dannet utganspunktet for filmer som Paul Verhoevens Total Recall (1990) og Steven Spielbergs Minority Report (2002). Filmens historie er imidlertid svært omarbeidet, og tittelen er hentet fra en bok av Alan E. Nourse, uten at dette noen gang blir nærmere forklart. Blade Runner var i utgangspunktet ingen suksess. Den ble lunkent mottatt av kritikere og stort sett ignorert av publikum. I ettertid har filmen derimot nytt stadig større anseelse, og regnes i dag som en milepæl innen moderne science fiction. Filmens stilsikre visuelle uttrykk har blitt skoledannende for sin realistiske og dystopiske fremstilling av fremtidens forfalne Los Angeles, en fremstilling som står i sterk kontrast til tidligere science fiction-filmers sanitære og funksjonalistiske fremtidsvisjoner. Samtidig tilfører Blade Runners selvsikre flørt med 40-tallets film noir-konvensjoner og vidløftige filosofiske problemstillinger historien ekstra dimensjoner som stadig har resonans i en tidsalder der menneskelig kloning er i ferd med å bli en realitet. I 1992 satte regissør Ridley Scott sammen en ny versjon, titulert The Director’s Cut, som lå nærmere hans opprinnelige visjon. Her er originalens noe hardhendte bruk av voiceover og kunstig påklistrede lykkelige slutt fjernet, en endring de fleste har funnet å være til det bedre. Blade Runner har uansett forlengst blitt innlemmet i nyere amerikansk films kanon, en posisjon som bekreftes videre av vårt stemmegivende publikums sterke ønske om et gjensyn på det store lerret.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.