I år skjer biennalen på tre arenaer: Studio Bergen, HKS og USF. I tillegg til forestillingene, kan en delta på workshop, seminar, boklansering og foredrag - mange med tema som er like aktuelle for det øvrige kunstfeltet som for scenekunstnerne.
Her er et utvalg av det faglige programmet som skjer på USF:
ÅPNINGSFESTEN
Etter åpningsforestillingene av NONcompany og Pieter Ampe inviteres publikum til fest i Visningsrommet USF. Her blir det bobler, god musikk og hyggelig sosial interaksjon. Torsdag 15. oktober kl. 22.00 i Visningsrommet USF.
AVSLUTNINGSFESTEN
Mat og sitteplass for de som har vært på beina i to uker. Lys, rytmer, drikke, prat og kanskje en overraskelse eller flere. Sikkert dansing, kommer til å vare lenge. Lørdag 24. oktober kl. 22.30 i Visningsrommet USF.
SYNSMASKINEN BURST (NO/DK)
1) En workshop om kriser. kunstnerisk utviklingsprosjekt ved KHIB som vil pågå frem til 2018. Kunstnergruppen SYNSMASKINEN ønsker å skape et rom for kontemplasjon over kontemporære politiske kriser. Prosjektet vil bestå av syv kunstprosjekter som utforsker en definert krise i vår tid. Sammen vil disse visjonene forsøke å brette ut en fremtidig kosmologi: en ny politisk horisont.BURST er det første av disse syv prosjekter som presenteres for offentligheten. Fredag 16. oktober kl. 13.00 i Cinemateket USF. Mer info.
2) Et talkshow/seminar om klimakrise, metanutslipp og ubalanse. I dette seminaret brukes formen til et talkshow for å få flere stemmer og uttrykksmåter til orde. Ikke bare forelesninger, men også kunst i form av video, lyd og performance vil ha likeverdige stemmer. Med klimakrisen som et bakteppe vil det være innslag fra kunst og vitenskap med forskjellige tilnærminger til klimakrisen; forelesning, diskusjon, film og performance. Lørdag 17. oktober kl. 13.00 i Cinemateket USF. Mer info.
3) Siberian Holes - en film og performance av Frans Jacobi, Ferdinand Ahm Krag, Theis Ørntoft og Frederik Jacobi.
Søndag 18. oktober kl 16.00 i Cinemateket USF. Mer info.
HOW TO MAKE POETRY WITH A HAMMER
Workshop med undersøkelser av forholdet mellom ord og objekt. I denne workshopen vil vi utforske og eksperimentere med anagrammer på en svært praktisk og spontan måte. Med verktøy som kniv, hammer, sag og lydredigeringsprogramvare vil vi ta fra hverandre en rekke skriftlige tekster, ord, lydmateriale og dagligdagse gjenstander. Vi skal kutte, kaste, hamre, sage og smuldre ting og ord i stykker for å sette dem sammen igjen i nye og overraskende konstellasjoner. Lørdag 17. oktober / Søndag 18. oktober / Mandag 19. oktober. Mer info
KRITIKERHØRING
Et moderert panel hvor kritikere basert i Norden blir bedt om å diskutere temaer knyttet til følgende spørsmål: Det blir stadig magrere kår for scenekunstkritikk generelt, antall oppslag og størrelsen på disse minker, og det generelle rommet for nødvendig, spenstig og underholdende refleksjon og kritikk er iferd med å forvitre i de tradisjonelle medier. Hvor kritisk er situasjonen i de nordiske land? Finnes det andre muligheter, ulike strategier å formulere og alternative tiltak å iverksette, i tilfelle; hvilke er disse?
Panelet består av Pilvi Porkola (Esitys Magazine, Helsinki) Mette Garfield (Teatermagasinet Teater1, København) og Cecilia Djurberg (Sveriges Radio).
Moderator er Anette Therese Pettersen (kritiker i Morgenbladet og for Norsk Shakespeare- og Teatertidsskrift, samt scenekunst.no). Lørdag 17. oktober kl. 14.0 i Visningsrommet USF. Engelsk språk. Mer info.
KURATORHØRING
Høringen er et moderert panel hvor kuratorer basert i Norden blir bedt om å diskutere temaer knyttet til følgende spørsmål: Er det en grense for hvor politisk involvert en kurator kan være? Er det forskjeller i hvordan et program er artikulert innad i de nordiske landene?
Panelet består av: Satu Herrala (kunstnerisk leder, Baltic Circle International Theatre Festival, Helsinki), Ragnheiður Skúladóttir (co-kunstnerisk leder ved LÓKAL-international theatre festival, Reykjavik), Ann Wallberg (kunstnerisk leder og produsent, scenekunst, ved Inkonst i Malmø), Per Ananiassen (teatersjef, Teaterhuset Avant Garden, Trondheim), Sven Åge Birkeland (teatersjef, BIT Teatergarasjen). Moderator: Thomas Frank. Fredag 23. oktober kl. 14.00 i Visningsrommet USF. Mer info.
HØRING FOR SCENETEKST
Hvor er engasjementet, motet og viljen til å tenke nytt? I et korrekt og markedsrettet litterært landskap skrives muligens mye ny scenetekst, og teatrene spiller av og til disse tekstene fra et fåtall forfattere. Men de opprørske stemmene, tekstene som byr på mer, de som både utfordrer teatret, sjangeren, litteraturen og samfunnet rundt seg... Hvor er de? Hvorfor skrives de ikke - eller gjør de det? Hvorfor iscenesettes de ikke om de finnes? HØRING FOR SCENETEKST er et samarbeid med Cecilie Løveid og Skrivekunstakademiet i Bergen, og inviterer en rekke nordiske dramatikere til å sette fingeren på pulsen. Søndag 18. oktober kl. 14.00 i Visningsrommet USF. Mer info.
POWER AND THE GAZE
Et seminarprogram over 2 dager i samarbeid med Universitetet i Bergen. Et kritisk-historisk innsyn i dagens performative praksis med et skeivt blikk på teoridannelse, historie og genderproblematikk. Hvordan defineres historien av pennen som har skrevet den, av blikket som ser? Kan man hevde at en reell historiegjengivelse egentlig burde ha form som en collage, konstruert av «alles» blikk? Mandag 19. oktober + tirsdag 20. oktober kl. 10.00 i Sardinen USF. Mer info.
HOW TO MAKE A PIECE IN TWO DAYS
En workshop med Jonathan Drillet. Med utgangspunkt i en første diskusjon med gruppen (om egenskaper, ønsker, ideer), vil utgangspunktet for workshopen være et innspilt lydspor, spilt inn i løpet av dag 1 (klart og mikset for dag 2), der vi vil prøve å fange tilstedeværelse og improvisasjoner. Inspirert av Jonathan Capdevielles arbeid og metoder i stykket Saga, vil vi fokusere på virkelighet, gjenskapelse av fortid, med vekt på familiemateriale (historier og minner, mer eller mindre klare, mer eller mindre konstruerte). Deltakerne må være i stand til å produsere materiale som for eksempel å skrive tekster og improvisere frem dialoger. Avhengig av gruppen vil noen deltakere kunne arbeide kun med tekst og lyd, eller bare være utøver – eller begge deler. Dag 2 avsluttes av en liveopptrenden. Merk: tittelen på denne workshopen må leses som en utfordring mer enn en oppskrift. Mandag 19. oktober + tirsdag 20. oktober i Cinemateket USF. Mer info.
PRØVEROMMET
Multikunstnerisk begivenhet i Visningsrommet USF mandag 19. oktober kl. 20.00. Følg med på Prøverommets FB-side for program.
BOKSALONG
Fire bøker lanseres i en uformell settting denne kvelden:
- The Other Eye – Germany versus Norway: interchanging theatrical strategies // Performing Arts HUB Norway // Elisabeth Leinslie og Anette Therese Pettersen (red)
- A Letter to Berthold Brecht // Hans-Thies Lehmann og Helene Varopoulou // deufert&plischke
- Not Just A Mirror – Looking for the political theatre of today // House on Fire // Florian Malzacher (red)
- Framing a Mirage – Communicating contemporary art and its values // Advancing Performing Arts Project // Karoline Skuseth (red). Tirsdag 20. oktober kl. 21.00 i Visningsrommet USF.
SPEED DATING FOR KOMPANIER
Kompanier kan få presenterere prosjekter i løpet av 15 minutter. Kontakt koordinator@bit-teatergarasjen.no for å delta.
KARAOKE: DAVIS FREEMAN / RANDOM SCREAM
Random Scream arrangerer fest på lokalet, en helkveld med karaoke og populærmusikk som samtidskunst.
I løpet av et år har kompaniet Random Scream samlet inn videoer fra 20 internasjonalt anerkjente kunstnere. De ble bedt om å lage en video til en populær karaokelåt, og om å anvende sin egen kunstneriske stil til å reflektere over hvordan det er å leve i dagens verden. Utvalget av låter var gitt. Låten skulle være budskapet. Ellers sto de helt fritt, så lenge videoen passet karaokemusikken og tekstene. Som i all karaoke er det publikum selv som kjører sjowet, så det er først når vi går i gang og velger oss en sang vi vil synge, at kunstverket avdekkes. Dere er altså invitert til den hippeste karaokefesten på BIT Teatergarasjen! Torsdag 22. oktober kl. 21.00 i Visningsrommet USF. Mer info.
VLATKA HORVAT - 15th EXTRAORDINARY CONGRESS
Sommeren 2014 ble det arrangert et kunstsymposium i London kalt After a war, om forrige århundrets kriger. Et høydepunkt var 15th Extraordinary Congress hvor syv kvinner, alle født i det tidligere Jugoslavia, snakket om historien bak oppløsningen av et land som ikke lenger finnes. I denne fire timer lange samtalen kan publikum komme og gå som de vil, trekke frisk luft, eller nyte en kopp kaffe eller te. Bergensvisningen av dette verket blir en unik produksjon hvor aktørene selvsagt har sin bakgrunn i det tidligere Jugosalvia, men nå er bosatt i Norden. Lørdag 24. oktober kl. 13.00 i Visningsrommet USF. Mer info.
Les forøvrig om alle forestillingene på BIT-Teatergarasjen sine nettsider.