Film

Film: I hired a contract killer - Aki Kaurismäki, 1977

Henri Boulanger vil ta livet av seg, men mislykkes gang på gang. Løsningen blir å finne noen som kan ta livet av ham. Leiemorderne spanderer en drink på ham og prøver å snakke ham tilbake til livet. De har heller ingen jobb, men synes likevel at livet er fint.

Henri Boulanger jobber på kontoret til Det kongelige vannverk i London, det har han gjort de siste femten årene. Han er fransk, ungkar og avholdsmann. Som en følge av at vannverket skal privatiseres mister Henri jobben. Med en gullklokke som trolig ikke virker står han på gaten. Han er i sjokk, og bestemmer seg for å begå selvmord. Han kjøper tau og en god krok, lager en omstendelig hengeløkke, og detter i gulvet – fremdeles i live. Nå er godrådene dyre, men en gassovn kan jo brukes til så mangt. Så lenge det ikke er gass-streik på gang. Løsningen blir å finne noen som kan ta livet av ham. Leiemorderne spanderer en drink på ham og prøver å snakke ham tilbake til livet. De har heller ingen jobb, men synes likevel at livet er fint.

Henri ansetter en annen leiemorder, setter seg på en bar og venter på å bli funnet. Han finner istedenfor en pen blomsterselgerske og forelsker seg umiddelbart i henne. Han vil ikke lenger dø, men som morderen sier: det vil ingen, men de må. Særlig når morderen allerede har begynt å bruke honoraret. Filmen kan til tider minne om finsk fjernsynsteater. Det sløses ikke med dialogene, det er bildene som taler, men det gjør de til gjengjeld svært godt.

I Hired a Contract Killer er en ny versjon av Der Mann, der seinen Mörder sucht fra 1931 med regi av Robert Sidomak. Om han var en fan av finsk fjernsynsteater er uvisst. I Hired a Contract Killer er den eneste filmen Kaurismäki har spilt inn i England, og den første han har lagd uten finsk stab. Den er munter og ironisk i sin svarthet, og har noen lekne anstrøk; Joe Strummers søte lille cameo i en av barscenene er bare ett av dem.

I Hired a Contract Killer. Regi: Aki Kaurismäki. Finland 1977. Finsk tale, engelske undertekster. 35mm, 1 t 19 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.