Scenekunst

METEOR: Alexandra Bachzetzis - Private, wear a mask when you talk to me

Bachzetsis byr i denne prisbelønte forestillingen på typiske mann- og kvinnebevegelser; kjønnsbestemte uttrykk, poseringer og gester fra ritualer, reklame og musikk – alt fra orientalsk dansende dragdronninger, gym- og yogaøvelser, til fotball-dabs og Michael Jacksonmoves.

Forestillingen er inspirert av Trisha Brown, en av pionerene i postmoderne dans i USA, kjent for å la danserne gå på veggen, men som gjennomgående var opptatt av å søke naturlige bevegelser på tvers av hva man var vant til å se på en scene. Bachzetsis som var tøff nok til å kalle debutforestillingen sin fra 2001 for Perfect, slår her presise sprekker i mange av de bevegelsene som sirkulerer i popkulturen, bevegelser som etterliknes og går igjen som ubevisste ritualer i vår egen kropp, og som virker herdende på utbredte kjønnsstereotypier og forestillinger om seksuelt begjær etterhvert som de gjentas.

Mer enn en feministisk parodiering av poppen eller harselering med hvordan kulturelle normer fester seg, er dette en demonstrasjon av styrken i kroppens energi. Bachzetsis bruker denne energien, som utgår fra danserens egen opplevelse, til en anarkistisk improvisering med gestene. Med iøyenfallende og små nyanser røsker hun opp i historien, skriver den om, og åpner for kulturell og politisk forandring. Forestillingen ble hedret med den sveitsiske Art Award i 2016.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.