Konsert

Film: Stumfilmkonsert - Dr. Caligaris kabine

Filmen vises i en sjelden 35mm-kopi, med levende musikalsk akkopagnement av vår faste musiker/lydartist Jørgen Larsson! Som om det ikke er nok at han improviserer musikken, vil han livemikse den i 8 kanaler med pedaler, noe vi tviler på er gjort før. Dette blir creepy-magisk-fantastisk!

Dr. Caligaris kabinett står som selve gjennombruddsverket i den tyske filmens svært kreative ekspresjonistiske periode på 20-tallet. Den klaustrofobiske stemningen i et nederlagstynget Tyskland blir her uttrykt gjennom en sinnssyks marerittaktige storbyopplevelser. Og det var nettopp denne sterkt stiliserte framstillingen av indre subjektivitet som gjorde Caligari til et banebrytende filmatisk verk.

Mordgåte
Den sentrale skikkelsen er den hemmelighetsfulle Dr. Caligari, som viser fram søvngjengeren Cesare på markedet i en liten by. Caligari har Cesare helt i sin makt. Så blir det begått flere mord i byen. En ung mann begynner å ane uråd, men da han prøver å avsløre doktoren, havner han i vanskeligheter.

Ekspresjonismen
Dr. Caligaris kabinett (1920) regnes som innledningen til den tyske ekspresjonistiske filmen, og markerer hvordan den tyske filmen entret det internasjonale filmmarkedet etter 1. verdenskrig. Den representerer hvordan filmskapere lot seg inspirerer av samtidige kunstretninger og i Tyskland hadde ekspresjonismen vært blant de sentrale modernistiske strømningene. Vi møter et sterkt stilisert univers der iscenesettelsen lades med betydning i en mørk og nærmest gotisk fortelling som setter menneskets skyggesider i spill. Retningen kom til å bli en viktig inspirasjonskilde for de senere amerikanske noir-filmene på 1940- og -50-tallet.

Das Cabinet des Dr.Caligari. Regi: Robert Weine. Tyskland 1919. Utleie: Norsk filmklubbforbund. Stum med norske mellomtekster. 35mm, 1 t 12 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.