Film

X500, Juan Andres Arango, 2016

X500 er historien om tre unge migranter som alle gjennomgår en forvandling etter å ha mistet en av sine nærmeste.

De tre hovedpersonene befinner seg tusenvis av kilometer fra hverandre i henholdsvis Mexico, Colombia og Canada, og møtes aldri. Sammen skaper historiene om dem likevel en tematisk helhet, som på nyansert vis makter å formidle forandringens kraft i eksistensielle personlige opplevelser.

Filippinske Maria, som nylig har ankommet Montreal med sin bestemor, prøver å finne ut av tilværelsen som ny samfunnsborger i et nytt og annerledes land. David forlater den meksikanske landsbygda for å prøve lykken i byen. Gjennom det fysisk krevende arbeidet han får tak i blir han kjent med en skeiv pønker som viser ham veien til et alternativt liv. Den colombianske fiskeren Alex vil bare brødfø familien sin på ærlig vis, men makter ikke å frigjøre seg fra de kriminelle gjengene som herjer i området. Volden som omgir hovedpersonene synes vanskelig å unnslippe, ikke minst fordi den fremstår som letteste veien til aksept. For å lykkes må de alle gjennom fysiske så vel som psykiske transformasjonsprosesser.

Med visuell styrke og engasjert formidlingsglede evner Juan Andrés Arango å få frem den særegne sanselige rikdommen som kjennetegner hvert enkelt miljø. Slik formår denne bredt anlagte historien å skildre allmennmenneskelige tema uten at det går på akkord med det unike ved hver situasjon, person eller kontekst.

X500. Regi: Juan Andres Arango. Colombia/Canada/Mexico 2016. Utleie: Visit Films. Spansk, engelsk, fransk, tagalog og mazahua tale, engelske undertekster. DCP, 1 t 48 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.