Film

Twin Peaks - Fire Walk With Me

Nye TP er tilbake som TV-serie og i Cinemateket feirer vi tilbakekomsten med filmen om Laura Palmers siste dager - altså der TV-serien begynner.

Twin Peaks: Fire Walk with Me er en prequel til TV-serien. Den handler om Laura Palmers siste dager før hun ble drept, altså der TV-serien begynner. Vi presenterer denne kultklassikeren for å feire TV-seriens tilbakekomst 21. mai!

Mark Frost og David Lynch hadde sett for seg at TV-serien «Twin Peaks» (1990) skulle fortsette langt inn i framtiden som en regulær såpeopera. Mordet på Laura Palmer skulle forbli uoppklart, og de mørke kreftene omkring byen skulle bli hovedtemaet. ABC, TV-selskapet som var ansvarlig for serien, ville det annerledes. Da serien var på sitt mest populære, presset de på for å få avslørt Laura Palmers morder. Lynch og Frost ga etter, og etter episoden hvor morderen ble avslørt sank interessen for serien betraktelig. Etter 32 episoder ble den tatt av skjermen.

Twin Peaks: Fire Walk with Me er mye mørkere, voldeligere og mer skremmende enn TV-serien, kanskje mer i stil med Lynchs senere spillefilmer. Filmen ble katastrofalt mottatt. Det så ut til at ingen likte den. Ikke fansen av «Twin Peaks», ikke publikum ellers og ikke kritikerne. I ettertid er det ikke vanskelig å se at filmen nok ble dømt for hardt i samtiden. Særlig den dystre stemningen i filmen skulle bli et frampek til Lynchs kommende filmer, og vitner om et enormt talent for å formidle beksvarte historier.

Twin Peaks: Fire Walk with Me. Regi: David Lynch. USA 1992. Utleie: Nasjonalbiblioteket. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, 2 t 13 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.