Film

Citizen Jane: Battle for the city, USA 2016

Det er på gateplan byens organisme skapes, mente Jane Jacobs i 1961. Hun startet kampen for en human byutvikling i New York. Problemstillingen er like aktuell i dag, dessverre.

Modernismens brutale og menneskefiendtlige byutvikling hadde herjet i mange tiår da journalist og aktivist Jane Jacobs tok til orde mot det hun så på som ødeleggelse av alt som skapte samhold i byen. Den store slagmarken ble New York, og hovedfienden ble sjefsbyplanlegger Robert Moses, kjent for sine megalomane planer, inkludert rivingen av hele nabolag på Manhattan.

Jane utfordret ovenfra-og-ned-synet på byen, og argumenterte for at det er på gateplan byens organisme skapes. Dessverre er denne problemstillingen like aktuell i dag, femti år senere. For hvem er det egentlig som har retten til byen?

Jane Jacobs var journalist, forfatter og aktivist og står bl.a bak den berømte boken The Death and Life of American Cities, en bok som har påvirket urban planlegging fra den kom ut til våre dager.

Etter filmen blir det en samtale med deltakere fra Space Lab – Universitet i Bergen. Samtalen har til hensikt å reflektere over hvordan Jane Jacobs sitt arbeid har relevans for dagens byutvikling i Bergen. Vi oppdaterer nettside og facebook med mer informasjon i forkant av arrangementet.

Arrangementet er et samarbeid mellom Cinemateket i Bergen og Space Lab – Universitetet i Bergen.

Cinemateket tilbyr rabatterte billetter for kun kr. 60 til alle UiB-studenter og -ansatte. Gyldig studentbevis må vises i døren.

Citizen Jane: Battle for the City. Regi: Matt Tyrnauer. USA 2016. Utleie: NonStop Entertainment. Engelsk tale, utekstet. DCP, 1 t 36 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.