Film

X, regi Oddvar Einarson 1986

Gjennom lange tagninger og velkomponerte utsnitt, danner regissør Einarson et bilde av Oslo anno 1986 som en avantgardistisk ørken – kald og dyster

Norsk film har vært, og er fremdeles, preget av en vektlegging av det narrative – å fortelle gode historier. Med sin orientering mot filmmediets egenart, og da spesielt det visuelle, skiller X seg ut i norsk filmhistorie som en av få filmer med et slikt fokus. Gjennom lange tagninger og velkomponerte utsnitt, danner regissør Einarson et bilde av Oslo anno 1986 som en avantgardistisk ørken – kald og dyster. Men det finnes rom for kortvarig lindring gjennom kunsten og kjærligheten. Dersom man skal si at X handler om noe – utover det rent visuelle – er det spenningsforholdet mellom isolasjon og mulighet for nærhet. Det er alvorlig, veldig åttitalls – og det fungerer aldeles utmerket. Og for det havnet filmen på 9. plass på listen over Norges beste filmer gjennom tidene.

X. Regi: Oddvar Einarson. Norge 1986. Utleie: Nasjonalbiblioteket. Norsk tale, utekstet. 35mm, 1 t 34 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.