Film

Arabiske filmdager: Clash

Et intenst og svært aktuelt kammerdrama om det som kanskje er den arabiske verdens største konflikt åpner årets Arabiske filmdager med et smell.Regi Mohamed Diab.

Regissør Mohamed Diab som står bak filmen 678 Kairo, en film vi hadde stor glede av å vise på Film fra Sør-festivalen i 2015, har laget Clash. Filmen åpnet den prestisjefulle Un certain regard-seksjonen under filmfestivalen i Cannes i fjor, og har gått sin seiersgang på festivaler siden da. Nå er det endelig vår tur.

Clash er satt til Kairo under de voldsomme demonstrasjonene som endte med at president Mursi fra Det muslimske brorskap ble avsatt av militæret i 2013. Filmen har en klaustrofobisk følelse og foregår i hovedsak inne i en politivogn. Politibilen er ved en misforståelse fylt opp av demonstranter fra begge sider; halvparten av demonstrantene støtter Brorskapet, mens den andre halvparten tilhører de som er kritiske til regimet. Dette legger grunnlaget for en rekke konflikter. Fantastisk kameraarbeid og strålende skuespill gjør at Clash lykkes i å skape et intenst kammerdrama, som preges av både hat, kaos og dyp medmenneskelighet. Ved å fokusere på konflikten for og mot brorskapet, er Clash en film som tar tak i den såreste og kanskje mest skadelige konflikten, ja – selve essensen av kulturkampen i den arabiske verden. Selv om filmen omhandler en konkret konflikt i Egypt som var på sin høyde for et par år siden, er dette en historie som er universell, og scenariene Diab skisserer er kanskje nærmere enn vi liker å tro.

Mohamed Diab (f. 1978) er en regissør og manusforfatter fra Egypt. Han er kjent for sin debutfilm 678 Kairo, som kom ut rett før revolusjonen i Egypt. Filmen fikk strålende kritikker, og Diab vant flere priser for filmen, blant annet prisen for beste film under Chicago International Film Festival i 2010.

Nasjonalitet Egypt, Frankrike, Forente Arabiske Emirater, Tyskland Produksjonsår 2016 Spilletid 98 min Regissør Mohamed DIAB Skuespillere Nelly KARIM, Hany ADEL, Tarek Abdel AZIZ Språk Arabisk Undertekst Engelsk

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.