Film

Pickpocket - Robert Bresson, 1959

Kåret til den viktigste franske filmen etter krigen av Cahiers du cinéma, og en uttalt favoritt blant regissører som Scorsese, Paul Schrader og Louis Malle, som sa at «hvis du fornekter denne filmen, så er det selve filmkunsten du fornekter.»

I likhet med de fleste sentrale karakterer i Bressons filmer, er den unge lommetyven i Pickpocket en mann med blikket delvis vendt bort frahverdagen som omgir ham. Han har stilt seg utenfor samfunnet, og i sin isolasjon overbeviser han seg selv om at han står over det. Han snakker om overmennesker og lover som ikke finnes. Tyveriene blir en rituell handling, og Bresson framstiller dem også som kunst, en fingerballett. De blir en test for å sjekke om teoriene hans fungerer. Når han lykkes kjenner han makt. Han er ikke lenger som andre dødelige, verden er hans rike.

Pickpocket. Regi: Robert Bresson. Frankrike 1959. Utleie: Cinematekene. Fransk tale, svenske undertekster. DCP, 1 t 15 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.