Film

Nocturama - Bertrand Bonello, 2016

I et år med en rekke terror-inspirerte filmer, har Bonello adressert radikaliseringen av det 21. århundrets ungdom på en dyp og enestående måte.

En gruppe parisiske ungdommer planlegger og gjennomfører en serie terrorangrep. Deres motivasjon forblir et mysterium. Når operasjonen er gjennomført søker de tilflukt på et stengt kjøpesenter for å skjule seg. Herfra følger lange timer med fortvilelse, frykt og materialistisk fråtsing, før de franske politistyrkene griper inn.

Den franske auteuren Bertrand Bonellos (Saint Laurent, House of Tolerance) begynte å arbeide med Nocturama et halvt tiår før grusomhetene i Paris i november 2015, og den ferdige filmen kommer da innenlandsk terror når nye nivåer i dagens Frankrike. Filmen er kontroversiell, ikke for hva den inneholder, men på grunn av hva den utelukker. Det burde ikke avskrekke folk fra hverken å se den eller tenke over spørsmålene den reiser.

Interiør/eksteriør, bevegelse/stillstand, individuell handling/grupperestriksjoner – disse er ulike akser hvor Nocturamas temaer spinner rundt. Hvor er striden? Vel, det er ikke en spesifikk henvisning til religiøs ekstremisme. Terrorismen i filmen er frikoblet dette. Hvorvidt denne tvetydigheten var et modig valg, og i hvilken grad den kommenterer fragmentering og politisert vold i vestlige samfunn er veldig mye opp til publikum. Uansett, i et år med en rekke terror-inspirerte filmer, har Bonello adressert radikaliseringen av det 21. århundrets ungdom på en dyp og enestående måte.

Nocturama. Regi: Bertrand Bonello. Frankrike/Tyskland/Belgia 2016. Utleie: Another World Entertainment. Fransk tale, norske undertekster. DCP, 2 t 10 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.