Film

Veiviseren - norsk Oscarnominert urinnvåner-action fra 1987

Da Veiviseren ble tildelt nominasjonen for beste utenlandske film i 1987 gikk vi bananas. NB: Innledning før filmen

Det er ikke hvert år en norsk film blir nominert til Oscar. Det er ikke hvert tiår engang. Da Veiviseren ble tildelt nominasjonen for beste utenlandske film i 1987 gikk vi bananas. Det var tretti år siden sist, og endelig fikk det trauste film-Norge en smak av Hollywood igjen. Én ting var anerkjennelsen fra storebror i Amerika, en annen at filmen selv også leflet med konvensjoner fra den amerikanske actionthrilleren. Regissør Gaup gikk faktisk så langt at han hentet inn stuntteamet fra Bond-filmen A View to a Kill for å iscenesette en klippehenger av det mer bokstavelige slaget.

Historien omhandler noen svartkledte tundraterrorister kalt tsjudere og deres jakt på en gruppe langt mer vennlig innstilte urinnvånere på Finnmarksvidda. Mikkel Gaup spiller Aigin, den unge gutten som ser sin familie bli tilintetgjort og siden gjør alt han kan for å hindre at hans stamme skal lide samme skjebne.

Før filmen blir det holdt en liten innledning. Følg med på våre nettsider og facebook om hvem som holder den!

Ofelas. Regi: Nils Gaup. Norge 1987. Samisk tale, norske undertekster. 35mm, 1 t 26 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.