Film

Suntan - månedens film i Cinemateket USF

Dels karakterdrama og dels en fortelling til skrekk og advarsel - denne filmen feirer skjønnheten og styrken til den ungdommelige kropp, og dens uunngåelige forfall.

Middelaldrende Kostis føler på mange måter at livet har gått ham forbi. Som nyutnevnt lege for en liten gresk øy tilbringer Kostis en begredelig vinter mutters alene. Det eneste avbrekket i en monoton hverdag er hans aldrende lokale pasienter. Men når sommeren kommer forvandles øya til et ferieparadis for lokale og tilreisende ungdommer, med nakenstrender og ville fester. En dag møter Kostis den vakre, flørtete og unge Anna som inviterer ham til å henge med hennes hedonistiske vennegjeng. Det går ikke lang tid før Kostis gradvis forsømmer sitt ansvar som lege på øya til fordel for fyll, fest og den unge og livsglade Anna som han er så betatt av. Det som begynner som en gjenoppdagelse av tapt ungdom glir gradvis over i besettelse med alvorlige konsekvenser.

Suntan er den tredje spillefilmen til regissør Argyris Papadimitropoulos (Wasted Youth) og er en dristig, men kalkulert film med en nyansert skuespillerprestasjon av Makis Papadimitriou (Chevalier). Med Suntan har Papadimitropoulos sikret seg en plass ved siden av andre prominente navn forbundet med The Greek New Wave, slik som Yorgos Lanthimos, Alexandros Avranas og Athina Rachel Tsangari. Etter å ha sluttført filmen bemerket Papadimitropoulos følgende: “In the exploration of my hero’s journey to the unknown land of physicality, I came across a terra incognita of my own – somewhat ironically, I ended up discovering a genre – the coming of middle age film.” Som dels karakterdrama og dels en fortelling til skrekk og advarsel feirer Suntan skjønnheten og styrken til den ungdommelige kropp, samt dens uunngåelige forfall.

Historien har vist oss at offentlige tragedier inspirerer og motiverer kunstnere til å skape modige og utfordrende kunstverk. Det kommer da ikke som en overraskelse at Hellas sin finanskrise i 2009 utløste en filmatisk bevegelse kjent som The Greek New Wave, med regissører som Yorgos Lanthimos og Panos Koutras, inspirert av landets kaotiske tilstand.

Hellas har alltid vært et land med en stolt filmhistorie, men The New Wave-bevegelsen har forandret nasjonens filmkultur til noe nytt og annerledes. Filmbevegelsen fikk etter hvert kallenavnet ”Weird”, grunnet de ukonvensjonelle narrativene og karaktervalgene som reflekterte den turbulente situasjonen og mangelen på stabilitet i landet. Regissørene ønsket at folket skulle revurdere sin mening når det kom til sosiale og kulturelle saker, slik som familie, seksualitet, undertrykkelse og makt. Når grekerne fanger oppmerksomheten til et internasjonalt publikum med de provokative bildene og metaforene filmene portretterer, er det opplagt at de er inne på noe. Det er en måte å håndtere slike splittende tema som et land i Hellas sin situasjon står ovenfor.

Suntan. Regi: Argyris Papadimitropoulos. Hellas/Tyskland 2016. Gresk tale, engelske undertekster. DCP, 1 t 44 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.