Film

Sound of the mountain, regi Mikio Naruse 1954

Her gnistrer det av Setsuko Hara og resten av skuespillerne, der de grasiøst stikker verbale kniver i hverandre og på den måten holder liv i ellers kjærlighetsløse samliv

Mikio Naruse jobbet med de fleste av sin tids store skuespillerinner og en av de aller største var den legendariske Setsuko Hara, som bare noen år senere overraskende trakk seg fra bransjen og levde et tilbaketrukket liv til hun døde i vinter. Her gnistrer det av både henne og resten av skuespillerne, der de grasiøst stikker verbale kniver i hverandre og på den måten holder liv i ellers kjærlighetsløse samliv. Virtuost i alle ledd, dette er Naruse på sitt mest poetiske, mystiske og eksepsjonelle.

Sound of the Mountain fortelles fra den gamle patriarken Ogatas perspektiv. Slik avdekkes filmens egentlige tematikk ad omveier, gjennom samtalene Ogata fører med datteren Fusako, sønnen Shuichi, hans kone Kikuko og de andre menneskene rundt ham. Slik klarer Naruse atter en gang på en sublim måte å sette fokus på kvinnenes undertrykte posisjon i samtidens Japan.

Sound of the Mountain var etter sigende Naruses personlige favoritt blant hans egne filmer. Den er basert på en roman av Nobelprisvinneren Yasunari Kawabata, en forfatter Naruse var svært begeistret for. Faktisk så begeistret at han skapte både interiører og området filmen er lagt til etter Kawabatas eget, private hjem og nabolaget hun bodde i.

CiO/red./olep

Yama no oto. Regi: Mikio Naruse. Japan 1954. Manus: Yôko Mizuki, etter en roman av Yasunari Kawabata. Foto: Masao Tamai. Musikk: Ichirô Saitô. Klipp: Eiji Ooi. Medv.: Setsuko Hara, Sô Yamamura, Ken Uehara, Yôko Sugi, Teruko Nagaoka m.fl. Utleie: Japan Foundation. Japansk tale, engelske undertekster. 35 mm, s/hv, 1 t 36 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.