Film

Paths of Glory, regi Stanley Kubrick 1957

9. desember fyller en av Hollywoods store karakterskuespillere, Kirk Douglas, 100 år. Vi sier gratulerer med dagen gjennom å vise en av hans fremste rolletolkninger i en meget lang karriere.

Humphrey Cobbs’ bestselgerroman «Ærens vei» (1935) er en usminket beretning om en taktisk katastrofe begått av en håndfull franske offiserer under den første verdenskrig. Romanen er basert på kampene om Fort Douament under det seks måneder lange slaget om Verdun, et blodbad som krevde livet  til 315.000 franske soldater.

Med håp om ære og medaljer sender en fransk general troppene ut for å innta en tungt befestet bakketopp. Den i utgangspunktet lojale oberst Dax frarøves gradvis sine illusjoner mens han målløst overværer den inkompetente og forfengelige generalens umenneskelige krav. Oppdraget ender med katastrofe. Generalen vil unndra seg ansvaret for tabben og stiller derfor tre tilfeldig utvalgte fotsoldater for krigsrett, tiltalt for “feighet”. I den uvirkelige rettsaken som følger, forsøker oberst Dax å redde de tre fra dødsstraff.

Filmen etterlater liten tvil om regissørens personlige standpunkt. Ved lanseringen ble mange forarget, ikke over filmens polemikk, men over dens realisme. Selv om Paths of Glory er overveldende i sin fordømmelse av en forfeilet militær tenkemåte og krigens perverse logikk, har den samtidig et overraskende optimistisk budskap om menneskelig mot og omtanke. Kanskje fordi Paths of Glory var basert på faktiske hendelser under første verdenskrig ble den forbudt i Frankrike i 18 år.

red./olep

Paths of Glory. Regi: Stanley Kubrick. USA 1957. Manus: Stanley Kubrick, Calder Willingham og Jim Thompson, etter en roman av Humphrey Cobbs. Foto: George Krause. Musikk: Gerald Fried. Klipp: Eva Kroll. Medv.: Kirk Douglas, Adolphe Menjou, George Macready, Ralph Meeker, Christiane Kubrick m.fl. Engelsk tale, utekstet. Digital kopi, s/hv, 1 t 26 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.