Film

Only angels have wings, regi Howard Hawks USA 1939

Geoff Carter leder en eventyrlysten gruppe amerikanske piloter som jobber for et flyselskap i en liten søramerikansk havneby. Han er hard som støpjern og lar seg ikke vippe av pinnen, men får stilen testet til bristepunktet da den rappkjeftede blondinen Bonnie Lee en dag lander i leiren.

I tillegg dør en pilot som Geoff har sendt ut i et forferdelig uvær, og alle pilotene reagerer med å likegyldig fortelle vitser. Bonnie blir først sjokkert, men forstår etter hvert at latteren kun er der for å skjule sorgen; ekte mannfolk er harde utenpå, men myke på innsiden.

Som mange av Hawks’ filmer er fokus i historien på kameratskapet mellom menn som hver dag begir seg ut på sitt farefulle oppdrag uten å klage, vel vitende om at de når som helst kan dø. Regissørens kjappe dialog og humor er som vanlig til stede i filmen, som i denne utvekslingen mellom Geoff og Kid: -The boat doesn’t stop at Santa Maria this trip. -Why not? -They have no bananas. -They have no bananas? -Yes, they have no bananas.

Only Angels Have Wings er en klassisk eventyrfilm om macho menn på vingene og deres romantiske utskeielser, hvor magien ligger i luftig akrobatikk og utvekslingen av lystige blikk. Hele filmen syder av den fandenivoldskheten til denne gjengen med eventyrere, som mellom romanser og action i skyene utveksler rappkjefta slengbemerkninger.

Severdig? Ja visst! Og det blir ikke mindre attraktivt av at  Geoffs nygifte ekskjæreste spilles av ingen ringere en fantastiske Rita Hayworth.

red./olep

Only Angels Have Wings. Regi: Howard Hawks. USA 1939. Manus: Jules Furtham, etter Howard Hawks novelle «Plane from Barraca». Foto: Joseph Walker. Musikk: Dimitri Tiomkin. Klipp: Viola Lawrence. Medv.: Cary Grant, Jean Arthur, Richard Barthelmess, Rita Hayworth m.fl. Utleie: Egen kopi. Engelsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 2 t 1 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.